Alarmantno pismo vatrogasaca: ‘Oprema nam ne valja, kamioni se pale na žice, mulja se s plaćama…’

Pixabay

Kriza u vatrogastvu u Zadru koja je izbila nakon kašnjenja plaća ne jenjava. Portal 057info prenosi poruke Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske koji su upozorili na nepravilnosti u JVP Zadar, ali tvrde da i u drugim dijelovima Hrvatske vatrogasci imaju ozbiljnih problema. Tajnik udruge Frane Žudić tvrdi da je ‘trenutno stanje u vatrogastvu tako loše da je ugrožena sigurnost svih građana Hrvatske’.

‘Kriza koja se trenutno odvija u Zadru, samo je jedan od simptoma. Čak i da odmah počnemo sanirati situaciju, sezonu nećemo dočekati spremni. Tragedija je samo pitanje vremena.

Grad Zadar i JVP Zadar sustavno i namjerno rade greške u isplatama plaća svojim zaposlenicima. Vještačenje na koje smo poslali platne liste kolege iz Zadra utvrdilo je da je kolega uskraćen za 16.270,68 kn u posljednje dvije godine. To je pokazatelj da su naši članovi kojih u Zadru imamo 25 uskraćeni za nekoliko desetaka tisuća eura. Pretpostavljamo da se šteta u isplati dogodila svim vatrogascima JVP-a, ali poslodavac i njihovi sindikati nisu reagirali. Sve plaće naših članova biti će poslane na vještačenje te će se s nalazima ići prema svim nadležnim tijelima i, ako je potrebno, sudu.

Osobna oprema vatrogasaca je toliko loša da neki imaju neatestirana odijela u kojima uopće ne bi smjeli obavljati svoj posao. Neki kamioni se pale na žice, a neki voze na gumama starim 20 godina. Povjerenik sigurnosti na radu JVP-a Zadar i sami vatrogasci su ukazivali na ovo, ali su od strane zapovjednika Šoše potpuno ignorirani. U prosincu smo pozvali inspekciju sigurnosti na radu koja će u ponedjeljak 16.1. izvršiti uviđaj te ćemo s nalazima tražiti da se kazne i sankcioniraju svi odgovorni te da se oprema vatrogasaca u Zadru dovede na sigurnosni minimum. Ovim putem se obraćamo svim vatrogascima, ne samo zadarskim, da ne izlaze na intervencije ako im oprema nije potpuno funkcionalna i atestirana. Poslodavac vas ne može prisiliti’, poručuje Žudić.

Cijelo alarmantno pismo pročitajte OVDJE.

RSS