Alarm u autoindustriji, hakeri otkrili brojne propuste: ‘Kibernetička sigurnost vam je loša!‘

Revivera cyber problem automobila

Hakeri su obavijestili brojne proizvođače automobila o velikim propustima u kibernetičkoj sigurnosti u njihovim vozilima, prenosi Jutarnji list. Krajem prošle godine otkrili su da mogu pronaći osobne podatke vlasnika, pronaći GPS podatke uživo, pa čak i pokrenuti i zaustaviti neka vozila na daljinu.

Pronašli su ranjivosti različitih stupnjeva u vozilima marke Hyundai, Genesis, Kia, Honda, Infiniti, Nissan, Acura, Mercedes, BMW, Rolls-Royce, Ferrari, Ford, Porsche, Toyota i Jaguar Land Rover. Osim toga, utvrđeno je da tvrtke poput Revivera, koja proizvodi digitalne registarske pločice, također imaju problema s kibernetičkom sigurnošću.

One su varirale od mogućnosti pristupa “internim aplikacijama kritičnim za misiju”, u slučaju Mercedesa, do mogućnosti daljinskog zaključavanja i otključavanja vozila, pokretanja i zaustavljanja motora, bljeskanja prednjih svjetala i još mnogo toga.

Kod Ferrarija su hakeri mogli pristupiti evidenciji kupaca, promijeniti web stranice u vlasništvu Ferrarija i preuzeti račune kupaca. To znači da su mogli dobiti pristup osobnim podacima, kao što su adrese i drugo. Zabrinjavajuće je što su hakeri uspjeli pronaći i lokacije Porscheovih vozila uživo, poslati naredbe tim vozilima i dohvatiti informacije o kupcima.

Iako su proizvođači automobila otklonili sve ranjivosti koje su ovi hakeri pronašli, njihovo postojanje naglašava sigurnosne nedostatke koji postoje u mnogim modernim automobilima.

Govoreći za BleepingComputer, računalni ekspert Sam Curry imao je sljedeće savjete za vlasnike:”Kada kupujete rabljeni automobil, provjerite je li račun prethodnog vlasnika uklonjen. Koristite jake lozinke i postavite 2FA (dvofaktorsku autentifikaciju) ako je moguće za aplikacije i usluge koje se povezuju s vašim vozilom”.

RSS