Stigle nove mogućnosti za zviždače. Evo koga sve od sada mogu prijavljivati

Novi alat za zviždače
Pixabay

Europska komisija proširila je područje primjene anonimnog protumonopolskog alata za zviždače. On sada uključuje i spajanje društava i državne potpore. Kao rezultat tog proširenja pojedinci će sada moći upozoriti Komisiju o svim vrstama mogućih kršenja pravila EU-a o tržišnom natjecanju i pritom zadržati anonimnost, priopćeno je.

Alat za zviždače uveden je 2017. kako bi se svim osobama omogućilo anonimno prijavljivanje kartela i drugih kršenja protumonopolskih propisa – kao što su usklađivanje cijena, sporazumi o ponudama za javnu nabavu i nepošteno isključenje konkurenata.

Građani sada također mogu pomoći Europskoj komisiji u otkrivanju povreda povezanih sa spajanjem društava kao što su preuzimanja prije prijave i odobrenja, te nezakonite državne potpore.

Od pokretanja alat je služio za brže otkrivanje nezakonitih praksi i pridonio je uspješnosti istraga Komisije u području tržišnog natjecanja, uz oko 100 dojava godišnje. Odluka o proširenju područja primjene alata za zviždače omogućit će bolju provedbu u svim područjima prava tržišnog natjecanja EU-a.

Komisija potiče pojedince s takvim informacijama da ovim putem pošalju anonimnu poruku.

Taj je alat osmišljen kako bi se zaštitila anonimnost doušnika koji imaju razloga vjerovati da bi dojava mogla dovesti do odmazde protiv njih u bilo kojem obliku. Komisija se koristi posebno osmišljenim šifriranim sustavom za razmjenu poruka koji omogućuje dvosmjernu komunikaciju, čime se zviždaču omogućuje da proslijedi informacije, a Komisiji da zatraži dodatna pojašnjenja. Uslugom upravlja specijalizirani vanjski pružatelj usluga koji djeluje kao posrednik i prenosi samo sadržaj primljenih poruka bez metapodataka koji bi se mogli upotrijebiti za identifikaciju pojedinca koji šalje informacije, objašnjavaju iz Europske komisije.

RSS