Raste zabrinutost za sigurnost Olimpijskih igara u Parizu

Zabrinutost za sigurnost u Parizu
Pixabay

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu 2024. moraju poraditi na sigurnosnom aspektu, priopćilo je u utorak najviše francusko revizorsko tijelo, upozoravajući da ceremonija otvaranja Igara na rijeci Seini predstavlja poseban izazov, prenosi HRT.

U izvješću predstavljenom francuskom parlamentu, Revizorski sud dao je 15 preporuka organizacijskom odboru, ističući zabrinutost zbog oslanjanja na privatne sigurnosne operatore u zaštiti Igara i rizike vezane uz prometne veze.

Pierre Moscovici, prvi predsjednik Revizorskog suda, nazvao je sigurnost Pariza 2024. velikim izazovom i rekao da unutarnje sigurnosne snage poput policije i vojske moraju biti inkorporirane i dodatno financirane.

– Tražimo da se globalni sigurnosni plan dovrši u prvom tromjesečju 2023. kako bi se moglo planirati pojačanje unutarnjim sigurnosnim snagama. Također preporučujemo da se transportni plan dovrši za svako borilište, rekao je Moscovici, bivši francuski ministar i europski povjerenik za ekonomska i financijska pitanja.

Dodao je da je ceremonija otvaranja na Seini još jedan izazov, a organizacijski odbor trebao bi predvidjeti vjerojatno pojačanje snagama unutarnje sigurnosti.

Organizatori očekuju da će najmanje 600.000 osoba nazočiti ceremoniji otvaranja Ljetnih olimpijskih igara na Seini, dok će sportaši i izaslanstva ploviti rijekom za početak Igara. Oko 160 brodova krenut će 26. srpnja s mosta Pont d’Austerlitz na šest kilometara dugo putovanje do mosta Pont d’Iena.

Izvješće poziva Pariz 2024. da dovrši obnovu prijevoznih objekata na vrijeme za Igre i ističe rizik od kašnjenja na liniji 14 podzemne željeznice i na glavnim željezničkim čvorištima kao što je Gare du Nord.

Revizorski sud istaknuo je i da inflacija nagriza proračun organizacijskog odbora koji je lani u prosincu povećan za 10 posto.

Olimpijske igre 2024. održat će se od 26. srpnja do 11. kolovoza i Paraolimpijske igre od 28. kolovoza do 9. rujna.

izvor: HRT