Analiza: Kako zbog rasta kibernetičkih napada raste vrijednost dionica IT tvrtki

Kina pobijedila u bitci za umjetnu inteligenciju protiv SAD-a
Pexels

Svaka će tvrtka prije ili kasnije postati žrtva kibernetičkog napada, upozorava udruga IT industrije Bitkom. Šteta od tih napada 2018./2019. iznosila je 103 milijarde eura, a u 2022. godini dosegnula je 203 milijarde eura i gotovo se udvostručila.

U trećem tromjesečju 2022. globalnih je napada na godišnjoj razini bilo 28 posto više. Tri dana nakon službenog početka rata u Ukrajini, 27. veljače, Check Point Research izvijestio je o porastu kibernetičkih napada na ukrajinske vojne i državne sektore od 196 posto.

Međutim, nisu samo napadi povezani s ratom ono što je obilježilo prošlu godinu. Prema izvješću IBM-a, tvrtke koje koriste umjetnu inteligenciju i automatizaciju za otkrivanje potencijalnih prijetnji i povreda imale su 74 dana kraći ciklus povrede podataka i uštedjele u prosjeku 3 milijuna dolara više. Ovi trendovi sugeriraju da će u godinama koje slijede potreba za kibernetičkom obranom poduzeća postati sve važnija.

Kao i za mnogim drugim iz tehnološke sfere, za dionicama tvrtki koje se bave kibernetičkom sigurnošću zabilježena je snažna potražnja i njihovo je tržište tijekom ranih faza pandemije covida-19 raslo. Prema objašnjenju Maxima Manturova, ‘s prelaskom na digitalni rad, potreba za mjerama kibernetičke sigurnosti se povećala’.

Međutim očekivanja ulagača nisu ispunjena te je posljednjih mjeseci došlo do promjena, Fed je povećao kamatnu stopu saveznih fondova, a tvrtke iz tehnološkog sektora zabilježile su pad prodaje i cijena dionica. Hoće li takav razvoj događaja oslabiti dionice sigurnosnih IT tvrtki?

‘Dionice kibernetičke sigurnosti dio su segmenta rastućih dionica i prve su pogođene povećanjem kamatnih stopa. Unatoč privremenom padu, mogu biti zanimljive iz dugoročne perspektive s obzirom na to da trenutna slabost stvara prilike za izgradnju pozicije. A kada se tržišta dionica općenito oporave, rastuće dionice mogu biti među najboljima’, kaže Manturov.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE.

RSS