ZELENA AKCIJA UPOZORAVA GRADSKE ZASTUPNIKE: ‘Prijevoz otpada iz Zagrebačke županije u Zagreb opasan je plan’

Zelena akcija

Udruge Zelena akcija i UZOR iz Resnika danas su poslale otvoreno pismo zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine tražeći da se na sjednici u četvrtak usprotive sporazumu koji bi omogućio prevoženje smeća iz Zagrebačke županije u Zagreb. Takav bi dogovor dodatno opteretio ionako neodrživ sustav u Zagrebu, a i suprotan je temeljnim zakonskim načelima i preporukama nacionalnog Plana gospodarenja otpadom.

Sporazum o zajedničkom zbrinjavanju otpada Zagreb i Zagrebačka županija već su prije desetak godina pokušali realizirati u obliku zajedničke spalionice otpada. Srećom, taj je sporazum zagrebačka Skupština raskinula. Međutim, umjesto rješavanja problema i uspostave kvalitetnih lokalnih sustava, Grad Zagreb i Županija opet promašenim dogovorima pokušavaju usporiti rješavanje nagomilanih problema. Rasprava o sporazumu je 12.  točka sjednice, a otvoreno pismo nalazi se u nastavku.

“Sporazum kojim Zagreb i Zagrebačka županija žele dogovoriti izgradnju zajedničkog centra pokušava se donijeti bez ikakve prethodne analize opravdanosti izgradnje i bez usporedbe s decentraliziranim modelom lokalnih sustava za recikliranje i odlaganje otpada. Alibi za donošenje sporazuma Zagreb i Županija nalaze u Odluci o provedbi Plana gospodarenja otpadom RH (PGO RH) koju je Vlada RH donijela u svibnju ove godine, a koja je protivna PGO RH i kao takva ne smije služiti kao podloga za ovakve dogovore. Naime, PGO RH jasno propisuje da će se za buduće centre napraviti detaljna revizija opravdanosti izgradnje te da će njihovo planiranje biti detaljno obrađeno studijama izvedivosti. Suprotno tome, sporna Odluka koju sada Grad Zagreb koristi kako bi sklopio ovaj sporazum, bez ikakvih analiza propisuje izradnju pojedinih centara, njihovo spajanje te količine otpada za obradu. Time se krše odredbe temeljnog nacionalnog dokumenta o gospodarenju otpadom, kao i temeljno zakonsko načelo blizine koje propisuje da se otpad mora tretirati što je bliže moguće, prvenstveno unutar jedinica lokalne samouprave.

Sukladno dosadašnjoj praksi zanemarivanja sustava odvajanja i recikliranja kojim je Zagreb doveo i do titule najgore metropole EU u gospodarenju otpadom, gradonačelnik Bandić nastavlja s promašenim odlukama. Umjesto donošenja gradskog Plana gospodarenja otpadom kojeg Zagreb nema već dvije godine, a koji bi trebao definirati kvalitetan sustav u smjeru smanjenja količina otpada u Zagrebu, gradonačelnik dogovara dovoženje novog smeća. Takva politika rezultirat će novim posljedicama po okoliš i građane_ke te Vas stoga pozivamo da glasno kažete NE ovom štetnom sporazumu.

Zahtijevajte hitnu tematsku sjednicu o gospodarenju otpadom te izradu kvalitetnog Plana gospodarenja otpadom koji će omogućiti rješavanje nagomilanih problema kroz sustav odvajanja otpada i stimulativne naplate po količini prilagođene građanima. Umjesto gradnje centra za smeće, zahtijevajte hitnu izgradnju novih kompostana, reciklažnih dvorišta i sortirinica koje će maksimalno obraditi otpad procesima reciklaže sve dok ne preostane tek mala količina inertnog otpada za odložiti. Za planiranje bilo kakvog budućeg centra za otpad zahtijevajte izradu studija izvedivosti i javnu raspravu oko tih studija kako bi javnost pravovremeno mogla reagirati ako će se opet pokušati nametnuti izgradnja megalomanskih skupih centara za smeće s tehnologijama štetnima za okoliš i građane_ke, kao što se to godinama pokušava diljem RH”, poručuju iz Zelene akcije i UZOR-a.

RSS