Žestok obračun HOS-ovca sa profesorom Budakom na Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova

Žestok obračun HOS-ovca sa profesorom Budakom
Svjet sigurnosti

Na današnjoj sjednici Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba našao se prijedlog Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba, da se Trg siječanjskih žrtava 1945. na Kustošiji preimenuje u Trg sjećanja poginulih hrvatskih bojovnika Domovinskih ratova od stoljeća sedmog.

– Ja ne bih nikako podržao ovakav prijedlog imena i zbog pojma Domovinskih ratova, samo je jedan Domovinski rat, a i zbog toga što bi ovo bio najduži naziv jedne ulice, jednog trga u Republici Hrvatskoj ,  rekao je otvarajući raspravu Ivan Ćelić, predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

Prijedlog je komentirao i vanjski član Odbora povjesničar Neven Budak naglasivši da čovjek kad je bolestan ide liječniku, za pravne probleme pravniku,  a za  povijesne činjenice odlazi kod povjesničara, pritom aludirajući na netočne činjenice i datume navedene u prijedlogu. – Apeliram, kada se ovakvi prijedlozi dostavljaju, neka budu utemeljeni, faktografski, stručno, a osim toga neka budu pisani pravilnim, hrvatskim jezikom, rekao  je Budak.

Zbog navedenih Budakovih osvrta, za riječ se javio vidno uzrujani počasni predsjednik Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba Damir Štimac . – Ljudi kao što ste vi, uništavaju državu Hrvatsku. Što se vaše primjedbe tiče, o mom načinu pisanja i vašoj interpretaciji, vidi se da znate manipulirati na ovakvim sjednicama. Ne želite prihvatiti činjenicu da je Hrvatska nastala 1991. godine. Sve prije toga bilo je samo stvaranje države Hrvatske. Ja i danas tvrdim, ’91. smo svi zajedno išli u obranu stvaranja Hrvatske, jer da je to napravljeno ’45., imali bismo državu. Svi ti ratovi bili su Domovinski, ne samo ’91. Domovinu smo svi tražili i gradili , rekao je Štimac i zaplakao.

Na Štimčeve riječi odmah je reagirao  Ćelić . – Nema potrebe da budem Budakov odvjetnik ali profesor Budak ni u jednom trenutku nije doveo u pitanje stvaranje neovisne države Republike Hrvatske i danas je ovdje istaknuo da je Domovinski rat samo jedan i ja to potpuno podupirem, rekao je Ćelić.

Predsjedavajući ćelić tada je Štimcu ponudio ili da povuče prijedlog ili da se o njemu glasa. Intervenirao je i predstavnik Gradskog ureda za katastar koji je dao dodatna objašnjenja, nakon čega je Štimac povukao prijedlog.

DBO