Zagrebparking u javne garaže postavlja defibrilatore

Grad Zagreb

U javnoj garaži na Kvaternikovome trgu, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić prisustvovala je predstavljanju projekta Defibrilatori u javnim garažama.

Grad Zagreb započeo je 2012. godine s projektom Prevencija iznenadne srčane smrti primjenom automatskih vanjskih defibrilatora na području Grada Zagreba, a u okviru kojega je postavljeno više od 30 javnozdravstvenih defibrilatora te je više od 400 osoba educirano za njihovo korištenje, rekla je zamjenica Majić. Svaki život je važan, a u spašavanju života svaka minuta dragocjena istaknula je zamjenica te dodala da je podružnica Zagrebparking  pridruživši se ovom projektu doprinijela povećanju razine sigurnosti  naših sugrađana.

Za sada smo postavili dva defibrilatora u javnim garažama, jedan se nalazi u garaži na Tuškancu i drugi je ovdje na Kvaternikovome trgu gdje je velika fluktuacija ljudi, a u planu nam je postaviti ih u svih osam javnih garaža, rekla je voditeljica Zagrebparkinga Ana Preost. Nastavit ćemo sa educiranjem naših djelatnika, odnosno kontrolora kako bi mogli priskočiti u pomoć našim sugrađanima. 

Kako se čulo, dosad su defibrilatori postavljeni na tramvajskim okretištima, autobusnome terminalu Pothodnik, željezničkome i autobusnome kolodvoru, u Domu sportova, KD Vatroslava Lisinskog, Gradskoj ljekarni, na Trgu bana Jelačića, u Parku Bundek i SRC Jarun, zgradama Gradske uprave i Gradske skupštine te u većemu broju trgovačkih centara.

Podsjetimo, inicijativu za postavljanjem defibrilatora na javnim površinama gradonačelniku Milanu Bandiću  u ožujku 2012. godine dao je Alen Ostojić, tadašnji gradski zastupnik. Ostojić je isticao da s prijedlogom postavljanja defibrilatora na javnim površinama ne otkriva toplu vodu, već samo slijedi pozitivna iskustva Grada Beča.

U siječnju 2015.,  Ostojić je istaknuo da se u javnim garažama na godišnjoj razini zabilježi oko 150 prekršaja, te da bi iz tog razloga i daljnje izgradnje pojačanog osjećaja sigurnosti građana u sve garaže Zagrebparkinga,  osim defibrilatora trebalo instalirati:SOS telefone, panik tipku, postaviti kvalitetno osvjetljenje, osigurati funkcionalne kamere usmjerene na osjetljiva područja garaža, patrol manager za nadzor obilaska zaštitara i na kraju, onemogućiti organizirano prosjačenje i okupljanje osoba antisocijalnog ponašanja.

DBO