Odbačeni opušci svuda oko nas

Ako pušiš – baci opušak u koš, a ne na pod

Uz slogan „Ako pušiš – baci opušak u koš, a ne na pod“, Čisteći medvjedići u subotu su, 9. ožujka 2024. još jednom pokazali koliko su opušci veliki problem za okoliš i čistoću Metropole

Filtri koji se nalaze u opušcima sastoje se od mikroplastike koja je osobito štetna za okoliš, a Čisteći medvjedići danas su ih simbolično na Trgu bana Jelačića u Zagrebu izložili pred građane poručivši im da je opušcima mjesto isključivo u košu. Osim neposrednog educiranja i osvještavanja prolaznika o ovom problemu, podijelili su više od 200 džepnih pepeljarica za pušače.

U povodu Svjetskog dana nepušenja, 01. lipnja 2015. tadašnji gradski zastupnik Alen Ostojić,  inicirao je „Fuj to“ kampanju za čišći Zagreb. Ostojić je tada istaknuo da pušači godišnje  na zelenim površinama, tramvajskim i autobusnim stanicama, trgovima i ulicama odbace više od 200 milijuna opušaka, naspram kojih se na gradskim javnim površinama nalazi svega 3.971 košarica za otpad od kojih samo 40 posto ima pepeljaru.

Bečani godišnje na ulice bace više od 300 milijuna opušaka unatoč činjenici da je u gradu postavljeno 22.000 kanti za smeće s ugrađenom cijevi za opuške.

DBO/ Foto: Svijet sigurnosti