Vozač uporno kršio prometna pravila, pa mu je sud trajno oduzeo skupocjeni Porsche

sud trajno oduzeo skupocjeni Porsche

Na temelju optužnog prijedloga Postaje prometne policije Čakovec Općinski sud u Čakovcu donio je presudu kojom se 28-godišnjaku trajno oduzima osobni automobil marke Porsche Cayenne proizveden 2021. godine, koji postaje trajno vlasništvo Republike Hrvatske, javlja Večernji list.

Na tu prvostupanjsku presudu okrivljenik je podnio žalbu Visokom prekršajnom sudu koji je nakon održane sjednice sudskog vijeća odbio žalbu, čime je prvostupanjska presuda postala pravomoćna.

Rasplet je to slučaja od 11. ožujka ove godine kada je policija u 14.35 sati u Preloškoj ulici u Čakovcu prilikom nadzora cestovnog prometa zaustavila vozača Porschea koji je upravljao vozilom u vrijeme kad mu je zbog skupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova u razdoblju od dvije godine već bila ukinuta i oduzeta vozačka dozvola.

Vozač je uhićen, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, uz optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona sigurnosti prometa na cestama, doveden je dežurnom sucu Općinskog suda u Čakovcu. Nakon saslušanja sudac je okrivljeniku odredio zadržavanje. Okrivljeni je vozač pravomoćnom presudom proglašen krivim i kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 46 dana s uvjetnom osudom u trajanju od šest mjeseci. Ujedno mu je izrečena i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 12 mjeseci.

“Također, spomenutom presudom okrivljeniku je određeno oduzimanje osobnog automobila, bez prava na naknadu, koji postaje vlasništvo Republike Hrvatske. Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske u obrazloženju presude smatra kako je trajno oduzimanje osobnog automobila opravdano s obzirom na raniju višestruku prekršajnu kažnjavanost okrivljenika, što potkrepljuje činjenicom kako ranije kažnjavanje novčanim kaznama i izricanje zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilima za teške prekršaje protiv sigurnosti cestovnog prometa (upravljanje vozilom za vrijeme zabrane, prekoračenje dopuštene brzine, izazivanje prometne nesreće i odlazak s mjesta prometne nesreće bez ostavljanja svojih osobnih podataka i podataka o vozilu), nije kod okrivljenika preventivno utjecalo na njegovo ponašanje u prometu te kako bi se ga isključilo iz prometa i spriječilo da čini nove prekršaje u prometu. Naime, prvostupanjski je sud prilikom donošenja odluke o oduzimanju osobnog automobila kojim je počinjen prekršaj, utvrđivao je li oduzimanje razmjerno počinjenom djelu, ističu u PU međimurskoj.

izvor: Večernji list