VOJSKA NA MARJANU: ‘Ovo je dokaz da sustav domovinske sigurnosti funkcionira’

morh.hr/M.Čobanović

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara obišli su u utorak pripadnike Hrvatske vojske angažirane na iznošenju drvne mase i sanacije terena na području Park-šume Marjan u Splitu.

Zajedno s ministrom i gradonačelnikom na terenu su bili zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović i posebni savjetnik ministra obrane Ivica Ušljebrka te zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffaneli i drugi.

“Marjan je simbol Splita i Dalmacije, pluća Splita,” rekao je ministar Krstičević te istaknuo kako je misija Hrvatske vojske pomoći narodu u nevolji, u ovom slučaju  Splita. “Rade sjajan posao i to je potvrda da sustav domovinske sigurnosti i partnerstva funkcionira – zajedno Grad, Županija i Hrvatska vojska.”, naglasio je. Ministar je spomenuo i kako će se napraviti analiza te da će, ukoliko bude potrebe, angažirati još pripadnika Hrvatske vojske.

Gradonačelnik Grada Splita istaknuo je kako je Hrvatska vojska od prvog dana pokazala spremnost pomoći te kako su vojska i mornarica pružile veliku pomoć u izvlačenju drvne mase: “U ime grada itekako sam zahvalan pripadnicima HRM-a, kao i ostalim poduzećima koja rade na sanaciji. Siguran sam da ćemo ovako dobro organizirani dobiti ovu bitku protiv potkornjaka.”

Trideset pripadnika i pripadnica Hrvatske ratne mornarice angažirano je kao pomoć u sanaciji zaraženih stabala alepskog bora od mediteranskog potkornjaka na području Park-šume Marjan, zbog čega je 5. veljače proglašena izravna opasnost od nastanka elementarne nepogode. Na Marjanu trenutno ima oko 60.000 stabala, a postavljena je i žičara koja posječena stabla izvlači iz nepristupačnog dijela Park-šume, uklonit će se oko 20.000 stabala.

“Koliko god bude trebalo mi smo ovdje, ponosni smo što možemo kao pripadnici mornarice dati svoj obol od čišćenja Park-šume Marjan,” rekao je satnik Frano Lukić, jedan od pripadnika HRM-a angažiranih na sanaciji stabala.

izvor: MORH