0.2 C
Donji grad
19.01.22
Portal svijetsigurnosti.com
Naslovna Kolumnisti Analize VLATKO CVRTILA: ‘Ako EU nastavi s nuklearnim sporazumom s Iranom, moguće su...

VLATKO CVRTILA: ‘Ako EU nastavi s nuklearnim sporazumom s Iranom, moguće su i sankcije SAD-a’

Vlatko Cvrtila
prtsc AJB

Situaciju oko iranskog nuklearnog sporazuma i poteze američkog predsjednika Donalda Trumpa u Dnevniku Nove TV komentirao je stručnjak za geopolitiku, profesor Vlatko Cvrtila.

Prema njegovim riječima europska diplomatska ofenziva za održanje sporazuma i bez SAD potpuno je logična, budući da je EU do sada najviše i profitirala od tog sporazuma.

‘EU je pokrenula brojne gospodarske odnose sa samim Iranom. Kad bi se sad dogodio raspad tog sporazuma, kad bi se i EU morala povući, doživjela bi puno veće gubitke nego što ih je doživjela u sankcijama prema Rusiji nakon ukrajinske krize. Tako da je ovo logično što EU radi, teško je očekivati da će do kraja uspjeti. tu bi se mogao dogoditi rascjep između Eu i SAD-a. Pitanje je kako bi SAD reagirale ako bi europske države nastavile s tim sporazumom, da li bi onda bile pod pritiskom nekih sankcija ili slično. U svakom slučaju, vrlo komplicirana situacija’, tvrdi Cvrtila. 

Potez predsjednika Trumpa po njegovom je mišljenju otvorio razne mogućnosti i stvorio velike tenzije koje mogu završiti i vojnim sukobima. To je već evidentno iz poteza Izraela i Irana koji su razmijenili rakete u Siriji. 

Profesor Cvrtila podsjeća da je Izrael uvijek napadao one snageu Siriji, koje su bile ili iranske snage koje su pomagale Hezbollah, ili snage Hezbollaha, jer oni ne smiju dopustiti da se Hezbollah, koji je najveći njihov protivnik u Libanonu, ojača i da u nekoj budućnosti bude još veći izazov za sam Izrael.

‘Mislim da su to logične vojne akcije, koje Izrael provodi. Međutim, sad ne napadaju samo one snage koje su njihovi izravni protivnici, kao što je to Hezbollah, nego su počeli gađati i postrojbe iranske vojske koje su prisutne u Siriji. To bi dakako moglo produbiti sukobe u Siriji, ali i na širem području Bliskog istoka’, zaključuje. 

RSS