VIROVITICA: Ulaže se 170 milijuna kuna za brže i sigurnije putovanje vlakom

vpz.hr

Predsjednik Uprave HŽ Infrastruktura Ivan Kršić, te predstavnici tvrtke Swietelsky, u  ponedjeljak su u Virovitici potpisali ugovor za izvođenje radova na obnovi pruge Virovitica – Pitomača, duge 21 kilometar, doznaje se iz Ministarstva prometa.

Riječ je o dionici željezničke pruge R202 Varaždin – Koprivnica – Virovitica – Osijek – Dalj, važne za regionalni prijevoz između sjeverozapadne, sjeveroistočne i središnje Hrvatske. Predviđeno trajanje radova je 18 mjeseci od dana potpisivanja ugovora. Projekt je vrijedan oko 170 milijuna kuna i financira se iz komercijalnoga kredita s državnim jamstvom. Nakon završetka radova dionicom će vlakovi prometovati brzinom od 100 km/h, što će u odnosu na sadašnju brzinu od 80 km/h skratiti putovanje i učiniti ga sigurnijim.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, saborski zastupnici Tomislav Tolušić i Josip Đakić, župan virovitičko-podravski Igor Andrović i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Nakon potpisivanja ugovora Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, rekao je:

– Nakon što smo u prošloj godini ostvarili znatna dostignuća u razvoju željezničke infrastrukture diljem Hrvatske, odlučno krećemo i na početku 2020. Po završetku radova na pruzi Virovitica – Pitomača građani ovog dijela Hrvatske dobit će u cijelosti funkcionalnu prugu i prateću infrastrukturu koja će zadovoljavati sve potrebe regionalnoga željezničkog prijevoza. HŽ Infrastruktura je u planu investicija 2020. – 2024. osigurala ukupno 449 milijuna kuna za obnovu triju dionica na pruzi R202 Varaždin – Koprivnica – Virovitica – Osijek – Dalj. Osim dionice Virovitica – Pitomača obnovit će se dionice Pitomača – Virje (oko 22 km) i Virje – Koprivnica (oko 20 km) pa ovaj dio Hrvatske uskoro postaje veliko željezničko gradilište. Kada svemu navedenome dodamo početak radova na rekonstrukciji postojećega i izgradnji drugoga kolosijeka na pruzi Križevci – Koprivnica – državna granica, jasno je da svjedočimo novome vremenu željeznice na ovim prostorima.

Svečanost je uveličao i Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, koji je istaknuo važnost ulaganja u regionalne pruge poput dionice od Varaždina do Osijeka odnosno Dalja:

– Osim što smo se fokusirali na ulaganja u željeznice od međunarodnog značaja iznimno nam je važno i regionalno povezivanje, u ovome slučaju Podravine sa Slavonijom. Svi projekti koji se trenutačno realiziraju svjedoče o tome kako Vlada RH ima jasnu viziju razvoja željezničke infrastrukture koja je usmjerena prema učinkovitome i tehnološki razvijenome sustavu, koji će omogućiti jačanje međunarodne trgovine, ali i povezivanje građana.

U obraćanju prisutnima Igor Andrović, župan virovitičko-podravski, istaknuo je:

– Ovaj projekt puno znači za Virovitičko-podravsku županiju. Modernizacijom i obnovom ove pruge dobit ćemo brže, sigurnije i jeftinije prometovanje. Ovo je dio dionice kojom će se ovaj dio spoja Podravine i Slavonije kvalitetnije povezati s ostatkom Hrvatske, ne samo u prometnome, već i u gospodarskome razvoju, što će biti znatan iskorak za naše poduzetnike i gospodarstvenike. Radovi će se izvoditi modernim postrojenjima velikoga učinka, što će omogućiti to da dionicom tijekom izvođenja radova promet teče u intervalima. Nakon završetka radova dionicom će vlakovi prometovati brzinom od 100 km/h, što će u odnosu na sadašnju brzinu od 80 km/h skratiti putovanje i učiniti ga sigurnijim.

Zvonko Dundović, predstavnik izvođača radova tvrtke Swietelsky, rekao je:

– Tvrtka Swietelsky d.o.o. u Hrvatskoj je na građevinskome tržištu prisutna dulje od 20 godina. Na prugama pod upravljanjem HŽ Infrastrukture do sada smo obnovili više od 500 km pružnih kolosijeka. Ističemo, na primjer, dionice pruga Ogulin – Split, Mrzlo Polje – Ogulin, Vrbovec – Botovo, Osijek – Beli Manastir, Vrpolje – Slavonski Šamac i Zagreb Borongaj – Dugo Selo. Sve radove izveli smo najnovijim tehnologijama i strojevima, čime potvrđujemo činjenicu da tvrtka Swietelsky prati najnovija tehnološka i tehnička iskustva te posjeduje mehanizaciju respektabilnu u Europi i u svijetu. Ovakav profil tvrtke omogućuje nam izvođenje ugovornih radova u optimalnome, najkraćem vremenu. Sve poslove ugovorne s HŽ Infrastrukturom do sada smo obavili profesionalno, kvalitetno i u roku, držeći se financijskih ugovornih okvira. Nadamo se da će tako biti i sada.

Projekt obnove pruge na dionici Virovitica – Pitomača obuhvaća:

• zamjenu materijala nosive konstrukcije pružnoga trupa
• zamjenu materijala kolosiječne rešetke novom
• uređenje sustava odvodnje te usklađivanje signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja
• uređenje površine za prihvat putnika u stajalištu Virovitica Grad, kolodvoru Špišić Bukovica, stajalištu Vukosavljevica te u kolodvoru Pitomača, gdje će se izgraditi bočni peroni duljine 160 m i visine 55 cm
• uređenje 22 željezničko-cestovna prijelaza; na svim prijelazima bit će ugrađena sintetička podložna konstrukcija i uredit će se prilazne rampe.

izvor: vpz.hr