VELIKA ANALIZA: Zašto je geopolitički važan Kašmir

Prije nekoliko dana u medijima je snažno odjeknula vijest kako je Indija odlučila ukinuti 370. članak ustava koji saveznoj državi Jammu i Kašmir jamči vlastiti ustav i  autonomiju u svim pitanjima osim vanjske politike, obrane i komunikacija. Objava odluke popraćena je proglašenjem izvanrednog stanja u toj najsjevernijoj indijskoj saveznoj državi. U kratkom razdoblju više je od 500 osoba preventivno uhićeno te su blokirane televizijske, telefonske i internetske veze, a sve to kako bi se spriječilo organiziranje prosvjeda. U Kašmiru je Indija rasporedila i na desetke tisuća dodatnih vojnika, a naoružana policija okupirala je ulice u glavnom gradu regije Srinagaru. Obrazovne institucije i većina trgovina su zatvorene.

Pakistan se protiv ovog jednostranog postupka promptno pobunio, prekinuvši diplomatske i trgovinske odnose s Indijom. Ujedno, pakistanska vojska je otvoreno najavila da će stati uz stanovnike Kašmira.

Kako analizira Mislav Stjepan Čagalj na portalu Geopolitika.news, Kašmir je odavno kamen spoticanja u odnosima između Indije i Pakistana, koje su oko njega vodile čak 5 ratova uz čitav niz incidenata. Problem pripadnosti Kašmira  vuče korijene u podjeli teritorija 1947. godine, koja je pratila proglašenje neovisnosti Indije i Pakistana od Ujedinjenog Kraljevstva. Suprotno logici podjele, Kašmir je postao sastavni dio Indije iako ga je dominantno nastanjivalo muslimansko stanovništvo. Pakistan je odmah pokušao zauzeti Kašmir, međutim uspjelo mu je osvojiti tek manji dio, dok je Indija zadržala glavninu Kašmira. Posljednjih nekoliko desetljeća obilježeno je nasiljem i pokušajima separatizma u indijskom dijelu regije. Pri tome, Indija i Pakistan iskazali su jedinstvenu nesposobnost da problem riješe bilateralno.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE.