VAŽNOST PRIVATNE ZAŠTITE U KORPORATIVNOJ SIGURNOSTI – Dolaze zaštitari budućnosti

Alen Ostojić

Po prvi puta  u Republici Hrvatskoj privatna zaštita sustavno je uređena 1996. godine i to Zakonom o zaštiti osoba i imovine.

Tijekom protekle 22 godine puno se toga promijenilo. Naše zakonodavstvo se promijenilo, promijenile su tehnologije, rizici, ugroženosti, pozicije privatne zaštite i korporativne sigurnosti, očekivanja korporacija…

Zaštitarstvo treba razvijati kao životni , a ne prolazni poziv

Ono što se zapravo nije promijenilo, jest status zaštitara. To je pomalo paradoksalno jer je zaštitar-čovjek bit sigurnosti.

Ako želimo područje rada u kojem zaštitari mogu ostvariti svoje profesionalne ambicije i primjerenu razinu kvalitete života, onda sektori privatne zaštite i korporativne sigurnosti moraju zaštitarstvo prihvaćati i razvijati kao životni a ne prolazni poziv.

Odnos privatne zaštite naspram korporativne sigurnosti

U svojoj filozofiji privatna zaštita nosi poruku osnaživanja sigurnosti pojedinca, lokalne zajednice ili korporacije. Privatna zaštita  je snažan partner koji pomaže u izgradnji ozbiljnosti i predanosti održavanja učinkovitog sustava korporativne sigurnosti.

Novo lice privatne zaštite i korporativne sigurnosti

Kao menadžeri sigurnosti, radimo u vremenu sofisticiranih i nepredvidljivih prijetnji koje pred korporacije stavljaju zadatak ostvarivanja sigurnog poslovanja i korporativne okoline. To nije nimalo jednostavan zadatak. Za njegovo ostvarivanje potrebna su značajna financijska sredstva i puno osobnog znanja.

Ne trebamo imati kristalnu kuglu da bi smo vidjeli da  sigurnosne izazove budućnosti ne možemo  riješavati alatima prošlosti.

Digitalna (r)evolucija preoblikuje našu kulturu i jasno mijenja način na koji komuniciramo jedni s drugima. Digitalizacija stvara pametno, umreženo, visokoproduktivno okruženje temeljeno na informacijama, kakvo je do prije samo nekoliko godina bila futuristička utopija.

Učinkovito korištenje novih tehnologija u ozračju: virtualne i proširene stvarnosti, internet stvari, robotike i umjetne inteligencije,  poslovne analitike ili povezivanja objekata primjenom senzora, zahtijeva nova znanja i vještine, u čemu privatna zaštita i korporativna sigurnost dobivaju novo lice.

Korporativna sigurnost danas, poslovne partnere iz područja  tehničke zaštite, ali i ICT-a,  kibernetičke sigurnosti, korporativnog istraživanja i dr. ima  u hrvatskim visoko profesionalnim i tehnološki suvremenim tvrtkama.

Dolaze zaštitari budućnosti

U ostvarivanju tjelesne zaštite svi smo svjesni da minimalni standardi više nisu dovoljni i da je potrebna specijalizacija zaštitara. Naspram tjelesne zaštite, unatoč suvremenim tehnologijama kojima raspolažemo, u sustavima korporativne sigurnosti sve je izraženija potreba i za korištenjem K9 timova.

Međutim, ispred nas je vrijeme u kojem sasvim sigurno dolazi  zaštitar budućnosti. On će koristiti ICT platforme s nizom digitalnih aplikacija povezanih s IP-om.

Cjeloživotno obrazovanje ključ je uspjeha

Edukacija odnosno cjeloživotno obrazovanje svih profesionalaca sigurnosti od ključne je važnosti za privatnu zaštitu i sektor korporativne sigurnosti.

Upravo zato, Hrvatska udruga menadžera sigurnosti kao jedini osnivač osnovala je BusinessSecurityAcademy-ju -registriranu ustanovu za obrazovanje, pokrenuvši jednogodišnji ciklus 40 seminara i radionica o korporativnoj sigurnosti i privatnoj zaštiti.

Na kraju, umjesto zaključka duboko sam uvjeren da korporativna sigurnost u zbroju sa kvalitetnom uslugom daje formulu obostranog zadovoljstva.

Hvala na pozornosti i dovođenja do Hrvatskih dana sigurnosti 2018. , 5.-7. prosinca u Zagrebu.

Izvor: Prezentacija Alena Ostojića, predsjednika Hrvatske udruge menadžera sigurnosti na konferenciji Hrvatskog ceha zaštitara „Privatna zaštita 2018“., Zagreb, Hotel Westin, 12. travnja 2018.