Zapadne sile napale Siriju, ruski veleposlanik poručuje: ‘Ovo neće proći bez reakcije’

prtsc Youtube

Američki predsjednik Donald Trump obratio se naciji u noći s petka na subotu po hrvatskom vremenu kako bi objavio da je započela vojna intervencija u Siriji u znak odmazde na nedavni kemijski napad u Dumi, pobunjeničkoj enklavi u okolici Damaska, za što Zapad optužuje režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

“Naredio sam oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za kemijsko oružje sirijskog diktatora Bašara al-Asada. U tijeku je zajednička operacija s oružanim snagama Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je Trump, a još tijekom njegova obraćanja iz Damaska su počele stizati vijesti o snažnim detonacijama koje su potresle glavni sirijski grad.

“Spremni smo nastaviti s ovim odgovorom sve dok sirijski režim ne prestane koristiti zabranjene kemijske agense, rekao je Trump, prenosi Jutarnji list.

Uputio je i poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji je 2013. obećao da će jamčiti uništenje sirijskog kemijskog arsenala.

“Asadov nedavni napad i ovaj odgovor na njega su izravna posljedica ruskog neispunjenja tog obećanja”, rekao je Trump.

Američki ministar obrane James Mattis izjavio je kako su zračni napadi na ciljeve u Siriji izvedeni kako bi poslali snažnu poruku Asadu, te kako su na meti, kao i lani, postrojenja za proizvodnju kemijskog oružja. Prema Pentagonu, riječ je o ‘preciznim’ i ‘ograničenim’ napadima koji bi mogli biti okončani relativno brzo.

Ubrzo se oglasio i ruski veleposlanik u SAD poručivši kako ova operacija neće proći bez posljedica. Prema službenoj izjavi, potpuno je neprihvatljivo vrijeđanje ruskog predsjednika i to od strane SAD koje imaju najveći arsenal kemijskog naoružanja.

Prema riječima francuskog ministra obrane u napadu na Damask gađani su ciljevi na tri lokacije, o čemu je Rusija bila unaprijed obaviještena.

RSS