UZ PRATNJU KRILA OLUJE: Kultni zrakoplov Breitling DC-3 kojim je nekada pilotirao James Bond, napustio hrvatski zračni prostor

Kultni zrakoplov Breitling DC-3
HRZ i PZO

Povodom proslave 77. rođendana kultnog zrakoplova Breitling DC-3, u zagrebačku Zračnu luku u četvrtak je uz pratnju MIG-ova Hrvatske vojske spektakularno sletio taj kultni avion kojemu je Zagreb prva postaja na putu oko svijeta.

Zagreb je bila prva postaja velike svjetske turneje Breitlinga DC-3, aviona koji je vozio i sam James Bond. Turneja će trajati  do rujna, a organizatori je najavljuju kao veliko postignuće ovog legendarnog zrakoplova koji će proslaviti svoj 77. rođendan.

Povlašteni partner u osvajanju neba, Breitling pokazuje predanost prema očuvanju aeronautičke baštine podupirući obnovu  legendarnih letjelica – Lockheed Super Constellation i Douglas DC-3.Ovaj propelerni zrakoplov s dvama motorima izumljen 1935. godine revolucionarizirao je putovanje zrakom. Pod nadimkom “Zrakoplov za iskrcavanje u Normandiji” doživio je svojih pet minuta slave u lipnju 1944. Sagrađeno je više od 16.000 takvih zrakoplova, a sve veće zrakoplovne kompanije kupile su ih kao dio svog voznog parka. U današnje vrijeme u cijelom svijetu postoji manje od 150 zrakoplova DC-3 u voznom stanju, uključujući Breitling DC-3. Zrakoplov DC-3 HB-IRJ predan je kompaniji American Airlines 1940. godine te ga je najprije koristila američka vojska između 1942. i 1944., prije no što je dan na korištenje komercijalnim avionskim kompanijama.

Nakon što ga je obnovila grupa predanih entuzijasta, ovaj zrakoplov sad brani boje Breitlinga te sudjeluje u brojnim zračnim mitinzima.Breitling ove godine započinje svoju veliku turneju po svijetu na svom DC-3 u nekoliko faza koja će obuhvatiti Europu, Bliski istok, Indiju, jugoistočnu Aziju i Sjevernu Ameriku. Započet će u Švicarskoj, tj. Ženevi, u ožujku, a završiti u rujnu na zračnom mitingu Breitling Sion Airshow 2017. Turneja će biti isprekidana brojnim zaustavljanjima, što će omogućiti organiziranje događanja ili sudjelovanje u zračnim mitinzima. Neki sretni putnici imat će priliku sudjelovati u dionici putovanja zrakoplovom, prenosi Direktno.hr

Zrakoplov je jutros u sklopu prolaska kroz hrvatski zračni prostor, na relaciji Zagreb-Atena, preletio iznad Zadra i zadarskog kanala, u pratnji akrobatske grupe “Krila oluje”.

RSS