Uz ključno djelovanje u COVID-19 krizi, pozicija menadžera sigurnosti postaje snažnija nego ikada prije

U Hrvatskoj je 25. veljače 2020. zabilježen prvi slučaj koronavirusa.

Od tog dana u poslovnim organizacijama  menadžeri sigurnosti su na prvoj liniji borbe protiv širenja koronavirusne bolesti COVID-19. Osnivaju se krizni stožeri i timovi za donošenje odluka u hitnim situacijama, zauzimaju krizne prostorije, ažuriraju planovi kontinuiteta poslovanja, informiraju radnici o najnovijim saznanjima o COVID-19, komuniciraju s medicinom rada i epidemiološkim službama. Radno vrijeme postaje 24 sata dnevno 7 dana u tjednu. Otvorena je stalna komunikacija sa ljudskim resursima, IT-em, nabavom. Sve odluke morale su imati pečat standarda i kvalitete, a na prvom mjestu prioriteta je bilo ostvarivanje  sigurnosti i zaštita zdravlja radnika i klijenata i kontinuiteta poslovnih aktivnosti.

Baveći se ovom krizom uz istovremeno upravljanje ostalim procesima korporativne sigurnosti poput informacijske i cyber sigurnosti, prevencije kriminaliteta, zaštite od požara, civilne zaštite i zaštite kritične infrastrukture, zaštite osoba i imovine i dr., pri tome anticipirajući post COVID-19 vrijeme, menadžeri sigurnosti su još jednom potvrdili vrijednost svoje funkcije u poduzeću, ali i zajednici. Menadžeri sigurnosti su postali jamac neprekidnosti poslovanja, nositelji poslovne funkcije od vitalnog značaja.

Kao glavne osobine djelovanja u COVID-19 krizi iskazali su mirnoću, hrabrost, suosjećanje, racionalnost, produktivnost, komunikativnost, kreativnost, energiju, strast, motivaciju, zajedništvo, solidarnost, spremnost na timski rad.

Zajednička nit vodilja u njihovom radu je bila obrana interesa obitelji, poslodavca i zajednice.

U tjednima provedbe odluka, mjera, naputaka, postupovnika Stožera civilne zaštite RH, Hrvatskog zavoda za javno zadravstvo, Ministarstva rada i mirovinskog sustava,  menadžeri sigurnosti su morali  odgovoriti i na nove izazove: dopustiti uspostavljanje ogromnog rada na mreži uz optimizaciju mrežne sigurnosti, organizirati izmještanje rada na daljinu, mobilizirati sve davatelje usluga privatne zaštite, predvidjeti konkretan utjecaj bilo koje nove odluke nadležnih institucija na aktivnosti poslovne organizacije.

U slučajevima pojave zaraze COVID-19 u poslovnoj organizaciji, slijedio je proces organizacije provedbe dezinfekcije poslovnih prostora sukladno postupovniku HZJZ-a, komunikacija s epidemiološkom službom, organizacija nedolaska radnika koji su bili u kontaktu sa zaraženim kolegama na posao ali i stalni telefonski kontakt sa zaraženim radnicima koji su imali lakše simptome pa su ostali u kućnoj karanteni.

Organiziranje i upravljanje sprječavanja širenja COVID-19 u poslovnim organizacijama potvrdilo je da menadžer sigurnosti nije represivna funkcija. Naprotiv, menadžer sigurnosti je funkcija povjerenja. On je profesionalac koji uživa povjerenje uprave i kolektiva. On je u svakom trenutku spreman i sposoban objasniti upravi svaku investiciju u sigurnost kao i koliki je ekonomski i socijalni rizik lošeg postupanja ili neprimjene potrebnih mjera sigurnosti naspram COVID-19.  Uz  ključno djelovanje menadžera sigurnosti u ovoj COVID-19  krizi, nema sumnje da će njihova funkcija  postati snažnija nego ikad.

Na kraju, dok vlade širom svijeta čine sve da zaštite građane od pandemije COVID-19, čini mi se da dr.sc. Davor Božinović, potpredsjednik  Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova, ujedno načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, zaslužuje zahvalu načinom na koji kao čelni čovjek stožera upravlja ovom izvanrednom situacijom. U ovom vremenu punom neizvjesnosti za hrvatske građane, rado se prisjećam Hrvatskih dana sigurnosti 2019. i činjenice da je upravo ministar Božinović bio lauerat Hrvatske velike nagrade sigurnosti.

U objašnjenju nagrade Žiri Hrvatske udruge menadžera sigurnosti tada je istaknuo da je Božinović kao ministar unutarnjih poslova RH učinio  značajan iskorak u objedinjavanju sustava civilne zaštite koji odgovara na prijetnje i rizike koje uzrokuju izvanredne situacije, katastrofe i nesreće. Koliko smo bili u pravu svjedočimo danas!

Drage kolegice i kolege menadžeri sigurnosti, želim vam svu snagu i hrabrost da izađemo iz ove krize.

Radujem  se danu kada ćemo zajedno pobijediti COVID-19 i nastaviti raditi na izgradnji snažnijeg gospodarstva i još sigurnijih i otpornijih naših poslovnih organizacija i zajednice.

Hvala vam!

Alen Ostojić, CSO, CMKS, CMS

Predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti