USVOJEN PRIJEDLOG O PREIMENOVANJU TRGA MARŠALA TITA

Svijetsigurnosti.com

Na današnjoj sjednici  Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova  Gradske skupštine Grada Zagreba većinom glasova prihvatili su prijedlog gradonačelnika Milana Bandića i Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku, za preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Prijedlog je usvojen sa četiri glasa ZA gradskih zastupnika  Zlatka Hasanbegovića (Neovisni za Hrvatsku), Tomislava Jonjića (Neovisni za Hrvatsku) , Dragice Nikolić (Milan Bandić 365) i Ivana Čelića (HDZ). Protiv je bila gradska zastupnica Rada Borić iz Nove ljevice.

Konačnu odluku o preimenovanju donijet će gradski zastupnici na sjednici Gradske skupštine najavljene za kolovoz.

Zlatko Hasanbegović, predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba je, uoči sjednice, gostovao u programu N1 i komentirao promjenu imena Trga.

“Zadovoljni smo, ovo je predzadnji korak, konačnu odluku će donijeti Gradska skupština. Nema razloga da odlažemo konačno rješavanje toga pitanja i nadam se i vjerujem da su konačno sazrele političke okolnosti da se to pitanje skine s dnevnog reda. Ono što ću pokušati dokazati, ovo je epilog četvrtstoljetnog nastojanja da se to pitanje riješi i da se konačno i na simboličkom planu prekine svaka povezanost s jugoslavenskim komunističkim nasljeđem”, rekao je Hasanbegović.

Upitan je što misli koji motivi vode zagrebačkoga gradonačelnika, Milana Bandića, da prihvati inicijativu i nastojanja da se promijeni ime Trga maršala Tita. “Ja ne znam koji ga sve vode motivi, bitno je da sada postignemo političko suglasje”, rekao je Hasanbegović.

Na pitanje kad bi se odluka o promjeni imena mogla usvojiti, Hasanbegović je rekao da će to biti na prvom sljedećem zasjedanju Skupštine tijekom kolovoza, prenosi N1 info.

DBO