Ulaže se 180 milijuna eura u veću sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj

LNG na Krku

Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila povećati sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj. Zato je donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin-Bosiljevo, te povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje. Ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura, javlja Hina, a prenosi Glas Istre.

“Radi se o strateškoj odluci jer udvostručujemo kapacitete LNG terminala na otoku Krku, a ide se i u izgradnju novog plinovoda, sve kako bi se pojačala sigurnost opskrbe plinom u Republici Hrvatskoj, ali i kako bi se pozicionirali kao lider u novoj raspodjeli karata kada govorimo o energetici u ovom dijelu Europe”, izjavio je na sjednici vlade ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 180 milijuna eura, od čega se 25 milijuna kani uložiti u samo proširenje kapaciteta LNG-a, a 155 milijuna eura u proširenje plinovodne mreže.

Za financiranje ulaganja maksimalno će se koristiti europski novac, uz naravno podršku sredstava iz državnog proračuna, naveo je Filipović.

Da je ovo strateška i važna odluka za energetsku sigurnost i opskrbu Hrvatske plinom, istaknuo je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, apostrofirajući važnost uloge Plnacroa, kao i korištenje mjera iz plana REPowerEU.

Ocijenio je da Hrvatska na taj način postaje regionalni energetski hub kada je riječ o kvalitetnom korištenju terminala za ukapljeni prirodni plin.

Više o ovoj vladinoj odluci pročitajte OVDJE.

izvor: Glas Istre