Je li nam se morala dogoditi tragedija u Čepinu gdje su čisteći kanalizaciju smrtno stradala trojica radnika?

prtsc Slavonska Televizija

Kada su 2012. godine u krugu zagrebačke tvornice Zvijezda u oknu kanalizacije smrtno stradala dvojica radnika tadašnji ministar rada Mirando Mrsić poručio je kako ta tragedija mora biti opomena i poruka za ubuduće. ‘Ima smrtnih ishoda, to su nam poruke za ubuduće da na svim mjestima gdje je takva mogućnost primjenjujemo maksimalne mjere i da se, što je još važnije, da se te mjere poštuju i da se radnika zaštiti’, rekao je.

Međutim, izgleda da tragedija od prije šest godina nije bila dovoljno upozorenje. Gotovo identičan slučaj, samo što su sada poginula trojica radnika, dogodio se jučer u Čepinu.

Kako javjaju mediji, radnici čepinskog Vodovoda i Komunalca došli su na intervenciju u Kalničku ulicu iz koje su građani javljali da se osjeti smrad kanalizacije. Najprije je u šaht ušao jedan kojem je odmah pozlilo, a zatim je drugi krenuo u okno ne bi li mu pomogao. To su učinila još dvojica, od ukupno pet radnika koji su bili u Kalničkoj.

Dvojicu su plinovi, odnosno nedostatak kisika u šahtu odmah ubili, dok je jedan preminuo naknadno u bolnici. Još jednom radniku liječnici se bore za život.

Je li se nakon tragedije radnika Rijekatanka, koji su, kao i njihove čepinski kolege, bili specijalizirani za ovakve radove morao dogoditi ovakav novi strašan slučaj? Jesu li prilikom intervencije u Kalničkoj poštivana sva pravila zaštite na radu pokazat će istraga.

Ana Raić-Knežević