Uhićena banda Rumunja koja je iz bankomata “sofisticirano” otuđila više od 1,5 milijuna kuna

PU zagrebačka

Zagrebačka policija, u suradnji s plavcima iz PU istarske i PU primorsko-goranske, pohvalila se danas uspješnim dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad skupinom Rumunja koja je posljednjih tjedana pljačkala bankomate diljem Hrvatske.

Kriminalističko istraživanje je provedeno 21. i 22. srpnja nad šest državljana Rumunjske zbog počinjenja 12 kaznenih djela teških krađa iz članka 229. stavak 2. Kaznenog zakona.

Objekti napada u tim kaznenim djelima bili su bankomati. Počinitelji su djelovali tako da su uporabom lemilice ili akumulatorske bušilice na bankomatu pokraj tipkovnice za unošenje PIN-a izrađivali otvor, da bi tako imali pristup instalaciji bankomata te se uz pomoć prilagođenih elektroničkih naprava (mobilni telefon ili prijenosno računalo) koje su donijeli sa sobom spajali na periferni uređaj za izbacivanje novca iz bankomata s kojim bi, najvjerojatnije uz uporabu za tu svrhu prilagođenog programa, izdavali nalog bankomatu da izbaci sav novac koji se u tom trenutku nalazi u bankomatu.

Tako je počinjeno sedam kaznenih djela na području PU zagrebačke, četiri kaznena djela na području PU istarske i jedno na području PU primorsko-goranske, a otuđeno je najmanje 1.517.500 kuna.

Tijekom kriminalističkog istraživanja kod osumnjičenih osoba pronađeno je i oduzeto 71.900 kuna, 7.170 eura i 100 funti, prijenosno računalo, više mobilnih uređaja, USB kabel prerađen za spajanje na priključak perifernog uređaja bankomata, SIM kartice, bušilica s „krunom“ za izradu rupa, bankovne kartice, više odvijača, dlijeto, ruksak kao i dijelovi odjeće koju su počinitelji imali prilikom počinjenja kaznenih djela (majice, kape i sl.).
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, pet državljana Rumunjske predano je pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su policijski službenici dostavili Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Jedna osoba je u bijegu i za njom se intenzivno traga.

Nastavlja se daljnje kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih drugih okolnosti počinjenih kaznenih djela, priopćila je zagrebačka policija.

RSS