U Zagrebu prekršaji zbog prebrze vožnje, alkohola, nekorištenja sigurnosnog pojasa i uporabe mobitela

MUP RH

Zagrebačka je policija proteklog vikenda provodila pojačan nadzor vozila i vozača u akciji ‘Alkohol, droge i brzina’.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 915 prometnih prekršaja, od čega je 121 prekršaj vozača pod utjecajem alkohola, 357 prekršaja nepropisne brzine, 108 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 34 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, sedam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom i 274 ostala prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

– u subotu, 13. listopada oko 23.20 sati, 61-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka te je zaustavljen u mjestu Ribnica kod Velike Gorice, gdje mu je utvrđena koncentracija od  1,92 g/kg alkohola u organizmu.

– u nedjelju, 14. listopada oko 4.45 sati, 27-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom njemačkih nacionalnih oznaka te je u Sajmišnoj ulici u Sv. I. Zelini prouzročila prometnu nesreću s materijalnom štetom. Alkotestiranjem je kod 27-godišnjakinje utvrđena koncentracija od 2,08 g/kg alkohola u organizmu.

Tijekom provedbe akcije tri osobe su odbile preliminarno testiranje na uređaju za droge. Od 121 prekršaja vozača pod utjecajem alkohola ili odbijanjem alkotestiranja, kod  12 vozača (9,9%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirana su 23 mlada vozača (15,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola.

DBO