U TIJEKU VJEŽBA CIVILNE ZAŠTITE “SAVA 2019”

U tijeku je velika vježba  postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba pod nazivom „Sava 2019“, koju organizira Ured za upravljanje u hitnim situacijama .

Scenarij je napravljen na temelju Procjene rizika od velikih nesreća za područje Grada Zagreba, u kojoj potres predstavlja najveću potencijalnu opasnost za građane Grada Zagreba i kritičnu infrastrukturu. U slučaju potresa maksimalne akceleracije od 0,26 g očekuje se da će dio mostova biti nestabiln  te će prelazak Save biti moguć čamcima.

Cilj vježbe je daljnje unapređenje koordinacije rada i aktivnosti svih hitnih službi u slučaju potresa i u vrlo nepovoljnim uvjetima.

Tijekom vježbe „Sava 2019“ provest će se i vježba uspostave komunikacije putem satelitske veze.

Vježba se održava na tri lokacije  Petrovaradinska 110 (parking kod Vodoprivrede), prijelaz rijeke Save kod Kanu kluba Končar i kod Sveučilišne bolnice.

Pokazni dio vježbe za građane i medije odvijati će se od 9:30 do 11:00 na rijeci Savi te od 11:00 do 12:00 na Sveučilišnoj bolnici. U vježbi preko rijeke Save (prijelaz kod Kanu kluba Končar) postrojbe civilne zaštite čamcima prebacuju  sa sjeverne obale na južnu (kod Sveučilišne bolnice).

U vježbi  uz postrojbe civilne zaštite specijalističke namjene Grada Zagreba sudjeluju i postrojbe civilne zaštite opće namjene Gradskih četvrti Črnomerec, Trešnjevka – Sjever, Podsused-Vrapče i Stenjevec, sudjelovati i Ministarstvo unutarnjih poslova – Policijska uprava zagrebačka, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, Ravnateljstvo civilne zaštite – područni ured Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Gorska služba spašavanja – Stanica Zagreb, Zagrebački speleološki savez, Zagrebački radio-amaterski savez i udruge za obuku potražnih pasa KOSSP i HUOPP.

DBO/ Foto: Svijetsigurnosti.com