U Londonu je uhićen osnivač WikiLeaksa Julian Assange. Traže ga američke vlasti

prtsc CBS This Morning/Youtube

Britanska policija objavila je da je uhićen Julian Assange, jedan o osnivača WikiLeaksa koji je proteklih sedam godina proveo skrivajući se u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, javlja BBC. Uhitila ga je britanska policija jer se, kako kažu, “nije htio predati sudu” zbog tjeralice iz 2012. koju je za njim raspisala Švedska gdje je optužen za silovanje. Londonska policija javlja da će Assange pred sud, Westminster Magistrates’ Court, biti izveden čim bude moguće. Uhićenje možete pogledati OVDJE.

Kako piše Telegram, policiju je u veleposlanstvo pozvao sam veleposlanik, nakon što je ekvadorska vlada Assangeu odlučila ukinuti azil. Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid potvrdio je da je Assange uhićen. „Mogu potvrditi da je Julian Assange u rukama policije gotovo sedam godina nakon što je ušao u veleposlanstvo Ekvadora. Želim zahvaliti Ekvadoru na suradnji, i londonskoj policiji na profesionalizmu. Nitko nije iznad zakona”, rekao je Javid.

Scotland Yard potvrdio je da je Assange uhićen temeljem američkog zahtjeva za izručenje.

“Julian Assange, 47, (03.07.71) je danas, u četvrtak 11. travnja,  uhićen u ime vlasti Sjedinjenih Država, u 10: 53h nakon dolaska u središnju policijsku postaju u Londonu. To je nalog za izručenje na temelju članka 73. Zakona o izručenju. Pojavit će se u pritvoru u Westminster Magistrates Courtu što je prije moguće”, navodi se u izjavi Scotland Yarda, prenosi The Guardian. 

Više o ovom slučaju možete pročitati OVDJE.

RSS