PROMETNI STRUČNJACI PREDLAŽU: ‘Snizite PDV na zaštitnu opremu za motoriste, povećajte im sigurnost’

prtsc Mr LightMode/Youtube

Sudionici stručnog skupa posvećenog smanjivanju stradavanja biciklista, mopedista i motociklista, održanog na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti predložili su da se u cilju poboljšanja sigurnosti tih prometnih skupina uvede obavezno korištenje kompletne opreme, ali i da se smanji ili ukine PDV na zaštitnu opremu, uključujući kacigu, zaštitno odijelo, rukavice, čizme i štitnike.

Postojeći zakon propisuje da mopedisti i motociklisti tijekom vožnje moraju imati zaštitnu kacigu koja je homogolirana i propisno pričvršćena na glavi, a u suprotnom im slijedi kazna od tisuću kuna i isključivanje takvog vozača ili putnika do daljnega iz prometa.

Darko Grac iz službe za sigurnost cestovnog prometa u Ravnateljstvu policije naglašava kako bi svaki odgovoran mopedist i motociklist trebao imati i motociklističku jaknu, hlače, štitnike za laktove i koljena i drugu opremu koja ga može prilikom pada sačuvati od težeg ozljeđivanja.

Prošle godine poginulo je 59 mopedista i motociklista, odnosno njih devet više nego godinu ranije. Lani su također poginula 22 biciklista, jedan manje nego 2017.

Kritična dob, kad je riječ o moticiklistima je od 30 do 40 godine. Tako je svaki četvrti poginuli bio u toj dobi, kazao je Grac.

Cijeli izvještaj sa skupa i prijedloge stručnjaka pročitajte OVDJE.

Izvor: Republika.eu