Čelnici EU-a objavili rat lažnim vijestima

Fake news

Čelnici zemalja članica Europske unije pozvali su u petak sa summita u Bruxellesu na hitne poteze u borbi protiv lažnih vijesti na internetu, te poručili kako se više mora učiniti za sigurnost sljedećih europskih izbora.

Čelnici 28 zemalja podržali su plan kojim bi se trebalo zaustaviti rusko uplitanje s ciljem potkopavanja zapadnih demokracija, što SAD, NATO i EU tvrde da Rusija čini putem kampanja dezinformiranja. Rusija je više puta opovrgnula navedene poteze.

Raspravljeni plan poziva na uspostavu sustava koji bi trebao što prije upozoriti vlade na “fake news”, te poziva tehnološke divove poput Facebooka i Googla da više učine na uklanjanju lažnih ili nezakonitih sadržaja.

Potrebna je “brza i odlučna akcija na razini EU-a i na razini država” kako bi se osigurali pošteni izbori za Europski parlament u svibnju 2019. godine, stoji u zaključku summita EU-a.

“Masovno širenje namjernih i sustavnih dezinformacija.. je akutni i strateški izazov za naše demokracije”, stoji u izjavi. “Potreban je hitan odgovor”.

Izvor: lider.hr/HINA