NAKON RANJAVANJA CRNOGORSKE NOVINARKE: ‘Sigurnost novinara ključ je demokracije’

prtsc Al Jazerera Balkans

Šefica Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Crnoj Gori Maryse Daviet i predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir jučer su snažno osudili napad na novinarku Oliveru Lakić, poručivši da je sigurnost novinara u ključ za budućnost demokracije u zemlji.

Crnogorska novinarka Olivera Lakić ranjena je pred svojim domom u utorak navečer.

“Lakić je hrabra novinarka, poznata po svojim istraživačkim pričama o organiziranom kriminalu i krijumčarenju cigareta u zemlji. Ovo nije izolirani incident, jer je Lakić bila napadnuta i pretučena i prije šest godina. Ona i drugi novinari Vijesti su bili meta brojnih prijetnji i napada. Počinitelji nikada nisu uhićeni”, prenosi portal cdm.me Desirove riječi.

Predstavnik OSCE-a naglasio je kako vlasti moraju uložiti sve potrebne napore ne bi identificirale i kazneno gonile počinitelje ovog užasnog napada.

“Pozdravljam javne osude predsjednika, premijera i predsjednika parlamenta i istragu koju su vlasti već pokrenule. Radujem se brzom razrješenju slučaja i krivičnoj osudi počinilaca”, zaključio je Desir.

Daviet je naglasila da se sloboda medija ogleda u sigurnosti novinara i predstavlja temelj svake demokracije.

“Očekujemo da će državni organi posvetiti ovom napadu potrebnu pažnju i riješiti slučaj što je prije moguće”, poručila je.

RSS