U HUB-u 385 o hrvatskom modelu razvoja kibernetičke sigurnosti

Svijetsigurnosti.com

U  prostorijama HUB-a 385  u četvrtak, 10. svibnja 2018. održan je treći  javni sastanak prioritetnog S3 podpodručja Kibernetička sigurnost na kojem su sudjelovali predstavnici privatnog sektora te javnih i znanstvenih institucija.

Predstavnici  Centra za industrijski razvoj i Svjetske banke, zajedno s predstavnicima privatnog sektora tvrtkama DIVERTO i INFIGO,  HGK – Hrvatski klaster konkurentnosti ICT industrije i FER Zagreb, predočili  su konkretne mjere s ciljem popunjavanja i unaprjeđenja trenutnih praznina u lancu vrijednosti industrije kibernetičke sigurnosti.

Ines Šarić iz Diverta istaknula je da bi državna javna nabava trebala stimulirati nova inovativna rješenja te da bi država trebala donijeti nešto poput Nacionalnog kvalifikacijskog okvira za cyber security vještine.  Šarić smatra da bi već od školskih klupa trebalo pokretati programe za popularizaciju računarstva i cyber sigurnosti, ali i da bi se u promociju i poticanje cyber svijeta mogle uključiti i jedinice lokalne samouprave i uprave koje bi na raspolaganje mogle staviti poslovne prostore kojima raspolažu.

Ostali govornici predstavili su mjere poput stvaranja kolaboracijske platforme, istraživanja i razvoja, te poglavito stvaranja cyber security akademije.

DBO