U Dobrovniku počinje četvrti simpozij INTERPOL-a

MUP RH

Četvrti Simpozij INTERPOL-a, koji će se od 17. do 19. listopada održati u Dubrovniku, ujedno je bio i prilika za bilateralni sastanak INTERPOL-olovog izaslanstva, kojeg predvodi glavni tajnik Jurgen Stock i izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova na čelu s ministrom Davorom Božinovićem.

Na ovogodišnjem Simpoziju pod naslovom Crime Gun Intelligence Focused on Results okupit će oko 300 stručnjaka iz područja kriminalističkih istraga kaznenih djela povezanih s vatrenim oružjem, forenzičnih eksperata iz područja balistike i vještačenja vatrenog oružja i streljiva te predstavnici međunarodnih kompanija u području forenzične obrade oružja.

Bit će to ujedno prilika za mnogobrojne rasprave o temama povezanim sa smanjenjem količine vatrenog oružja u nezakonitom posjedu građana, istraživanjem međunarodnog krijumčarenja vatrenog oružja, forenzične obrade tragova vatrenog oružja i streljiva i drugoga.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH iznimno je zadovoljno što je grad Dubrovnik, odnosno Hrvatska nakon Lyona, Montreala i Singapura, mjesto održavanja ovog važnog Simpozija i to iz dva razloga.

Kao prvo potvrda je to važnosti Središnjeg nacionalnog ureda Interpola u Hrvatskoj, koji je iznimno aktivan partner u međunarodnoj policijskoj suradnji, a idućeg mjeseca slavi 25. obljetnicu članstva. Za spomenuti je da je Hrvatska policija prva u svijetu prije deset godina uspostavila mobilni pristup Interpolovim bazama podataka koji se najviše koristi kod najsloženijih kriminalističkih istraživanja, kao i u radu mobilnih graničnih i prometnih timova.
Interpol je kao vrlo važan projekt prepoznao i akciju Sigurna turistička sezona koju preporuča kao hrvatski brand svojim državama članicama, dok je Jedinica za borbu protiv terorizma i sprječavanje krijumčarenja radiološko-nuklearnih tvari Glavnog tajništva INTERPOL-a predložila Ministarstvu unutarnjih poslova organizaciju Radionice na temu borbe protiv krijumčarenja nuklearnih tvari za stručnjake država jugoistočne Europe u veljači 2018. godine.

S druge, ali ne manje važne strane, ovaj Simpozij je i prilika je to da se mnogobrojni sudionici i članovi Interpolovog izaslanstva tijekom naredna tri dana upoznaju sa svjetski znanim ljepotama grada Dubrovnika. Njegove jedinstvene srednjovjekovne zidine, duge 1940 metara i očuvane u izvornom obliku te otvorene posjetiteljima, nikoga nisu ostavile ravnodušnima, pa je ministar Božinović drage goste pozvao da ih svakako posjete.

RSS