I zadarski umirovljenici dobili korisne savjete o sigurnosti

U Zadru je održano predavanje za predstavnike svih matica umirovljenika osnovanih na području grada. Predavanje policijskih službenika o obilježjima kaznenih djela prijevara, obilježjima počinitelja ovih kaznena djela, načinima samozaštite i prijave policiji, s primjerima prijevara koje su se dogodile na zadarskom području, održano je u sklopu preventivnih aktivnosti što ih provode Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području grada Zadra – Radna skupina za imovinski kriminalitet i PU zadarska u suradnji s partnerima. Sve sudionike uvodno je pozdravio gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, naglasivši kako je bolja zaštita građana treće dobi – prevencija.

Tijekom predavanja predstavljene su aktivnosti iz projekta „Sigurnost osoba treće životne dobi“  čiji su nositelji Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, Zadarska županija,  PU zadarska i Matica umirovljenika Zadarske županije. Ovaj projekt kontinuirano se provodi još od 2013. godine s ciljem podizanja razine samozaštitnog ponašanja i informiranosti osoba treće životne dobi o sigurnosti.

Također, predstavljeni su i  rezultati istraživanja temeljem odgovora iz anketnog upitnika provedenog u okviru ovog projekta, a predstavnicima matica umirovljenika uručene su i prigodne brošure sa savjetima o samozaštitnom ponašanju.

Predavanja su održali i predstavnici Udruge MI iz Splita. Ova predavanja dio su jednogodišnjeg projekta „Zaštita prava starijih osoba – promocija, informacija, edukacija“ iz 2017.g., čiji je cilj podizanje kvalitete života starijih osoba i njihova veća integriranost u lokalnu zajednicu. Projekt provodi  Udruga „MI“ – Split u partnerstvu s Udrugom socijalnih radnika Zadar i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt se provodi na području Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije.

U sklopu projekta već su održani koordinacijskih sastanci na području Zadarske županije i grada Zadra sa stručnjacima u skrbi za starije osobe, a cilj sastanaka i ovog predavanja bio je diskusija o iskustvima i načinima zaštite korisnika kada su u pitanju ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

Tijekom ovih predavanja umirovljenici su imali priliku dobiti pravni savjet od strane savjetnice za pitanja starijih osoba Udruge „MI“ – Split te poslušati predavanja iz ovog područja.

Podršku ovim preventivnim predavanjima pružili su i  volonteri Volonterskog centra Zadar i predstavnici Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, uvažavajući multidisciplinarni pristup problemu sigurnost više subjekata u lokalnoj zajednici.

RSS