Ministar Božinović u Jeruzalemu: Hrvatska i Izrael razvijaju strateško partnerstvo

MUP RH

Na Međunarodnom forumu o domovinskoj sigurnosti u Jeruzalemu Božinović će se danas sastati s ministrom javne sigurnosti Izraela Giladom Erdanom. Teme sastanka su razmjena informacija i suradnja u borbi protiv kriminaliteta na međunarodnoj razini, obuka i primjeri dobre prakse, borba protiv cyber kriminaliteta, izazovi terorizma te sprječavanje zlouporabe i krijumčarenja droge.

U srijedu, 13. lipnja Božinović će sudjelovati na Međunarodnom forumu o domovinskoj sigurnosti koji će obuhvatiti teme kao što su trendovi globalnog i domaćeg terorizma, metode za borbu protiv terorizma i prevencija terorizma, a govor će između ostalih održati i predsjednik Izraela Reuven Rivlin.

Istog dana Božinović će se sastati s državnom tajnicom za domovinsku sigurnost SAD-a Kirstjen Nielsen, što je nastavak dijaloga početog Božinovićevim posjetom Ministarstvu domovinske sigurnosti SAD-a u siječnju u Washingtonu.

Tijekom posjeta Bukureštu od 14. do 15. lipnja Božinović će sudjelovati na Ministarskoj konferenciji Salzburškog foruma, gdje će se uoči početka skupa sastati s austrijskim saveznim ministrom unutarnjih poslova.

U petak, 15. lipnja u 12 sati ministar Božinović u Berlinu će se sastati sa Saveznim ministrom unutarnjih i domovinskih poslova i graditeljstva SR Njemačke Horstom Seehoferom. Teme sastanka su razvoj migracija na području država zapadnog Balkana, zajednički europski sustav azila, zaštita vanjskih granica, ali i članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru.

Božinović dogovorio jačanje suradnje s izraelskim ministrom javne sigurnosti

Na Međunarodnom forumu o domovinskoj sigurnosti u Jeruzalemu ministar Božinović se danas susreo s ministrom javne sigurnosti Izraela Giladom Erdanom. Dogovoreno je jačanje suradnje u nizu područja, od suzbijanja raznih vrsta kriminaliteta do suradnje u zaštiti i spašavanju u prirodnim i humanitarnim katastrofama.

“Izrael i Hrvatska okreću novu stranicu u sigurnosnoj suradnji i podižu je na stratešku razinu”, izjavio je Božinović nakon jednosatnog sastanka u Jeruzalemu, jednog od prvih koje je Erdan održao uoči Međunarodnog foruma o domovinskoj sigurnosti i dodao da Hrvatska i Izrael razvijaju strateško partnerstvo koje je pokrenuto posjetom predsjednika hrvatske Vlade izraelskom premijeru.

“Nakon toga u našim odnosima dogodile su se važne stvari, uključujući i odluku koju je hrvatska Vlada donijela o nabavci zrakoplova F16. Što se tiče ovoga poziva za sudjelovanje na Međunarodnom sigurnosnom forumu koji je posvećen borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala ja to vidim kao potvrdu naših odnosa i potvrdu da Republika Hrvatska igra aktivnu ulogu u međunarodnoj sigurnosti”, ustvrdio je Božinović.

Na sastanku s Erdanom postignut je dogovor o nizu konkretnih područja “o kojima se ubrzo očekuje formaliziranje suradnje”. “Riječ je o razmjeni iskustava i najboljih praksi dviju respektabilnih policija koje se susreću s brojnim zajedničkim izazovima”, ocijenio je Božinović.

Na sastanku je najavljeno i formiranje radnih skupina zaduženih za provedbu suradnje po konkretnim pitanjima nadzora granica, kibernetičkog kriminaliteta, požara i hitnih slučajeva, ali i forenzičkih praksi.

Stručne službe dvaju ministarstava dobile su zadaću da u najkraćem roku revidiraju postojeći sporazum iz 2009. koji bi integrirao nove prioritete u policijskom radu. Tako pripremljen sporazum potpisat će se tijekom uzvratnog posjeta izraelskog ministra Hrvatskoj koji se očekuje “vrlo skoro”. Dogovoreno je da će za provedbu pojedinih područja suradnje iz tako prilagođenog sporazuma biti zadužene posebne radne skupine.

Prvi neposredni rezultat sastanka bit će dolazak stručnjaka MUP-ovog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u posjet izraelskim kolegama s Državnog instituta za forenziku koji je jedna od vodećih ustanova takve vrste u svijetu. Ranije je Izrael sličnu suradnju uspostavio jedino s američkim forenzičkim stručnjacima.

Na sastanku dvojice ministara bilo je riječi i o suzbijanju radikalizacije na internetu i zaštiti javnih prostora, na čemu će Izraelci raditi u suradnji s hrvatskim Ravnateljstvom policije. Upravo su ta područja prioriteti i u Europskom programu sigurnosti, što je Izraelu zanimljivo i s obzirom na hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

RSS/MUP RH/HINA