TRUMP ČEKA ODGOVOR EU: Što će značiti povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom?

www.g20.org

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o izlasku SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, te vraćanje toj zemlji oštrih sankcija, nije naišla na odobravanje njegovih europskih saveznika.

I dok Trump tvrdi kako želi učiniti svijet sigurnijim, istovremeno njegov potez izolira SAD te otvara sumnje u američki kredibilitet.

Nuklearnim sporazumom što ga je administracija Trumpovog prethodnika Baracka Obame ispregovarala zajedno s Njemačkom, Francuskom i Velikom Britanijom uklonjena je većina sankcija Iranu, a za uzvrat ta se zemlja obvezala samnjiti svoj nuklearni program, onemogućiti izradu nuklearne bombe, te dozvoliti stroge inspekcije.

Trump od svog nauma nije odustao unatoč porukama što su mu stizale iz Europe. Nakon njegove odluke snažna poruka stigla mu je i iz Irana čiji vođe tvrde kako bi sada mogli početi obogaćivati uran više nego ikad prije.

Sankcije će pak imati za cilj kažnjavanje Irana i to ograničavanjem njegovog izvoza nafte, te dogovaranja poslova na drugim kontinentima, što će imati posljedice i na iransko gospodarstvo na obične građane.

S druge strane, budući da je Iran peto najveći izvoznik nafte u svijetu, opravdano se postavlja pitanje hoće li sada njezina cijena rasti. Američki ministar gopodarstva Steven Mnuchin u izjavi za američke medije, ustvrdio je kako smatra da do toga neće doći jer će ostali proizvođači nadomjestiti iransku proizvodnju.

Sada je na Iranu da odluči hoće li izaći iz sporazuma ili će ga pokušati spasiti s europskim potpisnicima. Njima će iranski predsjednik Hassan Rouhani, kako je najavio, poslati svog ministra vanjskih poslova na daljnje pregovore, no za njih, tvrdi, neće biti puno vremena.

Američka administracija nešto je malo više vremena dala tvrtkama i bankama koje u skladu s ovom Trumpovom odlukom, moraju prilagoditi svoje poslovanje.

U međuvremenu su Izrael i Saudijska Arabija pozdravili povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom. To i ne čudi jer je evidentno da je Trump povjerovao izraleskim dokazima protiv Irana, izjavivši da je očito da je Iran ranije lagao o svom nuklearnom programu i da mu se ne može vjerovati.  Iran pak stalno negira proizvodnju nuklearnog oružja.

Trumpa se  ni snažom europskom diplomacijom u posljednji čas nije uspjelo odgovoriti od povlačenja iz sporazuma. Održao je doduše sastanak s jednim britanskim diplomatom, kao i francuskim predsjednikom Macronom i kineskim vođom Xi Jinpingom. U Brusselsu je svega par sati prije Trumpove objave održan sastanak predstavnika zemalja EU sa zamjenikom iranskog ministra vanjskih poslova Abbasom Araghchijem.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nakon toga je Trumpu poručio kako će na njegovu odluku Europa odgovoriti jedinstveno. Taj odgovor očekuje se već idući tjedan nakon sastanka europskih čelnika u Sofiji.

RSS