Tito je izgubio Trg, ali je još uvijek počasni građanin Zagreba i HAZU-a

Svijetsigurnosti.com

Maršal Josip Broz Tito je izgubio svoj trg u Zagrebu, ali je i nadalje počasni građanin Grada Zagreba.

Evo tko se i za koje zasluge može proglasiti počasnim građaninom Grada Zagreba?

„Počasnim građaninom Grada Zagreba može se proglasiti osoba posebno zaslužna za promicanje vrijednosti demokratskog društva, povijesnih događaja i tradicija hrvatskog naroda, položaja i ugleda Grada Zagreba, njegovih odnosa s drugim gradovima u zemlji i inozemstvu te za razvoj Grada Zagreba ili pojedinih njegovih djelatnosti, državnik ili dužnosnik druge države, član međunarodne organizacije, odnosno organizacije druge države ili njihovih tijela posebno zaslužan za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku u promicanju njezina suvereniteta, samostalnosti i samobitnosti na općeprihvaćenim načelima suvremenog svijeta.“

Uz Josipa Broza Tita počasni građani Grada Zagreba su i Vuk Stefanović Karadžić, Alexandera Bacha, Khuen Hedervary, dr. Pavle Gregurić, Ivan Krajačić, Anka Berus, Karlo Mrazović i Mika Špiljak.

Osim što je počasni član Grada Zagreba, Tito je počasni član Hrvatske akademije znanosti i umjetanosti i umjetonosti. Točnije bio je od 1947. pa do smrti 1980. godine, ali se i danas vodi među počasnim članovima uz objašnjenju da je bio ‘hrvatski političar,  vođa Antifašističke borbe i predsjednik Jugoslavije’.

Vjerojatno se pitate, kao i ja,  zašto su neki poput Vuka Stefanovića Karadžića, Alexandera Bacha, Khuena Hedervarya i Josipa Broza i dalje počasni i zaslužni građani Zagreba, odnosno zašto ih Gradska Skupština ne izbriše s popisa počasnih građana.

Piše: Pero Kovačević