Svjetski dan prve pomoći: Oko 80 posto nesreća događa se u domovima!

HCK

Danas se obilježava Svjetski dan prve pomoći i prilika je to za podizanje svijesti javnosti o važnosti znanja, vještina i dostupnosti prve pomoći kako bi se spasilo što više života.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana prve pomoći su nesreće u domaćinstvu koje se odnose na sve iznenadne i neočekivane događaje, a koji se mogu dogoditi kod kuće ili u neposrednoj okolici te  uzrokovati ozljede ili smrt.

Domove ljudi doživljavaju kao sigurna mjesta, ali upravo se u njima događa oko 80 posto svih nesreća i to najviše u prostoru dnevnog boravka. Najčešće nesreće koje se događaju u domaćinstvu su padovi, gušenja, udari struje, trovanja, utapanja, srčani udari, opekline, gubitak svijesti…

Većina nesreća u domaćinstvu može se izbjeći poduzimanjem osnovnih sigurnosnih mjera opreza, ali i poznavanjem postupaka prve pomoći. Upravo prva pomoć početni je korak u poduzimanju učinkovite i brze akcije koja pomaže smanjiti ozbiljne ozljede i poboljšati šanse za preživljavanje.

Hrvatski Crveni križ, kao vodeća organizacija za edukaciju laika iz pružanja prve pomoći, na ovogodišnji Svjetski dan prve pomoći želi pozvati sve ljude da ulože u svoje znanje iz prve pomoći jer će jedino tako znati djelovati u situacijama kada su ugroženi njihovi najmiliji.
Zajedno sa svojim društvima, Hrvatski Crveni križ Svjetski dan prve pomoći obilježit će diljem Hrvatske prigodnim aktivnostima.

Posebno atraktivno bit će događanje u u Osijeku na Trgu Svetog Trojstva (osječka Tvrđa) s početkom u 10 i 30. U za tu prigodu kreiranim prostorijama koje ima svaki dom, građanima će biti prikazane potencijalne nesreće koje se događaju te postupak pružanja prve pomoći u takvim situacijama. HCK stoga poziva sve građane da dođu i nauče vještine koje spašavaju živote.
DBO