HŽ UPOZORAVA: OPREZNO PREKO PRUGE!

Svijetsigurnosti.com

Počela je još jedna školska godina, tisuće djece opet su na prometnicama, a mnoga će na putu do škole morati prijeći preko željezničke pruge ili se kretati u blizini pruge.

Zato nije naodmet podsjetiti se na prometna pravila, a osobito djeci skrenuti pozornost na što trebaju paziti ako na putu do škole moraju proći uz prugu ili prijeći preko nje. To je upravo okosnica i edukativno-preventivne akcije „Vlak je uvijek brži“ kojom HŽ Infrastruktura već osamnaestu godinu zaredom senzibilizira sve sudionike u prometu, osobito djecu školske dobi diljem Lijepe naše, na odgovorno ponašanje u blizini željezničkog područja, posebno na križanjima cesta i pruga.

Upravo zato, HŽ Infrastruktura ističe da treba imati na umu sljedeće:

  • Svi koji se na putu do škole kreću uz prugu neka to čine po obilježenim pješačkim stazama jer je strogo zabranjeno kretati se po kolosijeku ili po stazicama neposredno uz kolosijeke.
  • Svi koji na putu do škole moraju prijeći prugu neka to ne čine na otvorenoj pruzi, već na željezničko-cestovnim ili pješačkim prijelazima.
  • Na željezničko-cestovnome prijelazu na kojemu postoji znak »Andrijin križ« treba se zaustaviti, dobro pogledati u lijevu i desnu stranu te se prijelaz može prijeći tek kada se uvjerimo u to da vlaka nema na vidiku.
  • Ispred željezničko-cestovnog prijelaza koji je osiguran branikom i svjetlosno-zvučnom signalizacijom treba se zaustaviti ako je branik spušten i ako signalizacija radi – pruga se ne smije pretrčavati!

Vjerojatno ni svi odrasli nisu u cijelosti upoznati s činjenicom da je, zbog brzine i mase, zaustavni put vlakova i do 1500 metara. Primjerice teretnome vlaku koji se kreće brzinom od 100 kilometara na sat za zaustavljanje treba put dug kao 18  nogometnih igrališta!

Stoga HŽ Infrastruktura apelira na sve sudionike u prometu, a osobito djecu i mlade, da poštuju prometna pravila i budu pažljivi na pružnim prijelazima.

Nažalost, posljednja tragedija zabilježena je u srijedu, 6. rujna 2017., na željezničkom kolodvoru u Jastrebarskom, kada je u stravičnoj nesreći poginuo je 14-godišnjak iz Cvetkovića.

Jaskanska policija izvijestila je kako je dječak stradao nakon što je izišao iz putničkog vlaka i kročio na prugu, kad je na njega naletio drugi vlak koji je prometovao kroz željezničku postaju u Jastrebarskom bez zaustavljanja.

Navodno je strojovođa zvučnim signalima pokušao izbjeći tragediju, ali dječak ga nije čuo jer je u ušima imao slušalice, prenosi Radio Jaska.

DBO