SVEČANO OTVOREN VUKOVARSKI VODOTORANJ – SIMBOL HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

Vukovarski vodotoranj, simbol zajedništva

Nakon 29 godina obnovljen je Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskoga zajedništva.

Svečani čin otvorenja u petak, 30. listopada 2020. obilježio je spektakl domoljubne pjesme koji se mogao pratiti putem elektroničkih uređaja – na lokalnim televizijama, portalima i društvenim mrežama. U sklopu programa himnu Republike Hrvatske izvela klapa Hrvatske ratne mornarice sv. Juraj. Državni stijeg na vrh vodotornja podigao je Krešimir Đalto, sin pokojnog vukovarskog branitelja Hrvoja Đalte koji je zajedno s pokojnim braniteljem Ivicom Ivanikom podizao zastavu na Vodotornju tijekom agresije na Vukovar.

Obnova Vodotornja je  koštala 46 milijuna kuna od kojih je kroz donacije prikupljeno 39 milijuna kuna. Posjet obnovljenom i preuređenom Vodotornju oko kojega se nalazi memorijalno područje, započinje memorijalnim stubama kojima se penje do memorijalne sobe iz koje se memorijalnom stazom uspinje do vidikovca, a sama staza simbolizira teški uspon Republike Hrvatske u borbi za slobodu i neovisnost.

Na vidikovcu, pokraj jarbola s hrvatskim državnim stijegom postavljene su stope pokojnih vukovarskih branitelja s Mitnice Ivana Ivanike i Hrvoja Đalte koji su podizali zastavu na Vodotornju svaki put kada bi ona za vrijeme napada na Vukovar bila srušena.

Na Vodotornju nalazi čak 640 vidljivih ratnih rana, ali unatoč silini napada i svakodnevnog granatiranja srpskih i JNA snaga, vukovarski Vodotoranj ‘odbio se srušiti’. Projekt obnove izradili su arhitekti zagrebačke „Radionice arhitekture”, a u akciju prikupljanja donatorskih sredstava za obnovu uključilo se više od 7.000 Hrvata iz iseljeništva, građani Hrvatske te brojni hrvatski gradovi, općine, županije i tvrtke. Na sjednici u Vukovaru 2016. godine hrvatska Vlada osigurala je za obnovu Vodotornja 18,5 milijuna kuna.

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti na Hrvatskim danima sigurnosti 2016. je organizirala humanitarnu tombolu čiji je sav prihod uplaćen u korist obnove vukovarskog Vodotornja.

 

PO/HINA / Foto: vukovar.hr