Sve je spremno za početak rada Helikopterske hitne medicinske službe

Sve je spremno za početak rada Helikopterske hitne medicinske službe

“Sve je spremno za početak rada Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) – medicinski timovi, piloti, helikopteri, baze i oprema. Ova Vlada i zdravstvena administracija nakon više desetljeća postiže mnogima nedostižno – uspostavlja projekt HHMS-a od strateške važnosti za građane, a do prvog službenog polijetanja brojimo još samo šest dana. Medicinski djelatnici i u Osijeku educirani su i osposobljeni za zbrinjavanje hitnih pacijenata u svim zračnim intervencijama te će, vjerujem, u narednom razdoblju spasiti mnoge živote”, izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. prilikom posjeta osječkom timu HHMS-a koji danas završava ciklus edukacija potrebnih za rad u helikopteru.

Uz ministra zdravstva, osječkom timu HHMS-a su prije prve helikopterske intervencije mirnu službu i što manje intervencija poželjeli i zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) dr. sc. Damir Važanić, mag. med. techn., zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije Silavana Sabo i drugi.

“Opremljeni specifičnim znanjima i vještinama potrebnima za rad u helikopteru, članovi osječkog tima HHMS-a spremni su za početak rada službe koja osigurava kvalitetnu, brzu i dostupnu hitnu medicinsku skrb svim građanima i posjetiteljima Republike Hrvatske”, istaknuo je tom prilikom zamjenik ravnateljice HZHM-a dr. sc. Damir Važanić, mag. med. techn. te napomenuo da su u završnoj fazi i edukacije riječkog, splitskog i zagrebačkog tima HHMS-a koje jamče sigurnost prilikom HHMS operacija – i posadi i hitnim pacijentima.

Završni dio edukacija uključuje tehnički i medicinski aspekt rada u helikopteru. Tehnički dio podrazumijeva stjecanje znanja o zrakoplovstvu i zrakoplovnim propisima, zrakoplovnoj terminologiji, teoriji letenja, raspodjeli putnika, meteorologiji, standardnim operativnim postupcima i komunikaciji između članova posade prije leta, ali i o procedurama u slučaju kriznih situacija te specifičnostima fizioloških učinaka letenja. Medicinski aspekt edukacije poseban naglasak stavlja na praktičan proces učenja i osposobljavanja u helikopteru, uključujući učenje kroz simulacije različitih scenarija temeljenih na realnim kliničkim okolnostima i medicinskim patologijama, a s kojima će se timovi HHMS-a susretati prilikom zbrinjavanja hitnih pacijenata.

Edukaciju u skladu sa smjernicama Europske unije provodi pružatelj usluge HHMS-a u RH – EliFriulia S.p.A., Eliance Helicopter Global Services SL i Eli-Adriatik d.o.o., izabran na provedenom međunarodnom natječaju javne nabave.

 

DBO/ Foto: HZHM