21. 10. – DAN BEZ MOBITELA U PROMETU OBILJEŽEN U SLAVONSKOM BRODU

HUMS

„Niti jedan poziv nije vrijedan života!“, „Potrubi za Dan bez mobitela u prometu“ i „Svaki dan bez mobitela u prometu je dobar dan“ samo su neke od poruka koje su ulicama Slavonskog Broda u nedjelju pronijeli učenici Tehničke škole Slavonski Brod obilježavajući 21. 10. kao Dan bez mobitela u prometu.

S Damirom Kedžom, ambasadorom ovogodišnje kampanje zapjevali su i par njegovih hitova koji slave život i ljubav te i tako poručili da smisao modernih komunikacija nije biti robom navika kao što je to za mnoge upravo mobitel pa ga koriste i u prometu, upravo u onim situacijama u kojima ugrožavaju svoj i tuđe živote!

Dan bez mobitela u prometu studenti

„Dan bez mobitela u prometu treba obilježavati svaki dan, a na sam njegov datum to smo došli učiniti s učenicima Tehničke škole Slavonski Brod jer su skupa sa svojim profesorima i lani pokazali da su osviješteni što se tiče opasnosti koje nosi korištenje mobitela u prometu. Samo uzastopnim ponavljanjem i upozoravanjem kako je navika telefoniranja usred prometne džungle opasna i da se radi o jednoj od najvećih distrakcija u prometu imamo šanse smanjiti njegovu upotrebu i u konačnici utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća“, naglasio je Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, nositelja projekta Dan bez mobitela u prometu, koju kampanju osvješćivanja radi drugu godinu zaredom.

„Hvala vam što podržavate ovu akciju nekorištenja mobitela u prometu. Svojim primjerom utjecat ćete i na svoje roditelje i na starije sugrađane da se ostave mobitela dok su za volanom, na biciklu ili dok prelaze prometnice. Stariji i iskusniji vozači imaju prividnu sigurnost u vlastite sposobnosti i češće koriste mobitele u vožnji, od mladih. Vi ste tu da ih u tome spriječite i upozorite na opasnosti. Mobiteli su uzrok brojnih prometnih nesreća. Zato smo danas ovdje, da pošaljemo poruku koliko su mobiteli opasni za one koji ih koriste, ali i sve ostale sudionike u prometu. Kao što koristite kacigu i sigurnosni pojas, tako navika mora postati i nekorištenje mobitela tijekom vožnje“, naglasio je okupljenima na slavonskobrodskom Korzu načelnik PU Brodsko posavske Antona Valića.

Stotinjak je učenika sa svojim sugrađanima formiralo kolonu, uzelo transparente u ruke i zviždaljke te uz Ulicu Petra Krešimira IV građane Slavonskog Broda upozoravali su na važnost mijenjanja loših i opasnih navika u prometu.

„Važno je da se u kampanju uključuje što više ljudi, posebice mladih koji te navike još nisu stekli,  jer je u Hrvatskoj korištenje mobitela u prometu izrazito učestalo ponašanje. Za volanom ga koristi 91 posto vozača, 33 posto biciklista te 50 posto pješaka prelazi prometnice pogleda usredotočena na ekrane pametnog telefona, a ne na zbivanja oko njih. Više od 50 posto njih ponašanje još nije spremno mijenjati, a od njih čak 30 posto ga niti ne smatra opasnim, iako je mobitel danas četvrti ubojica na cesti“, podvukla je Renata Ivanović, voditeljica projekta Dan bez mobitela u prometu.

Ove godine u kampanju su se osim učenika Slavonskog Broda uključili i koncesionari autocesta poput HAC-a koji je na svojim displejima puštao poruke o suzdržavanju od telefoniranja tijekom vožnje, ali i mnogi građani koji su se podrškom kampanji priključili akciji čime se povećava šansa da to opasno ponašanje bude i smanjeno na minimum, odnosno, da bude sve manje nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu.

Prema istraživanju distrakcije koje je kao prvo takvo u Hrvatskoj napravljeno s Fakultetom prometnih znanosti u okviru kampanje reakcije vozača s mobitelom za volanom su dva do tri puta sporije. Drugim riječima, ako vozač tipka dok vozi, automobil pri brzini od 60 km/h je bez ikakvog nadzora 100 metara, odnosno 12 pješačkih prijelaza.

Učenici i policija dijelili publikaciju Mobitel – skriveni ubojica na cesti

U Slavonskom Brodu učenici su svojim sugrađanima dijeliti i edukativnu publikaciju „Mobitel – skriveni ubojica na cesti“ koja govori o opasnostima njegova korištenja u prometu i u kojoj su objavljeni rezultati istraživanja distrakcije provedenog u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu.

I prometna policija koja je u nedjelju na području Slavonskog Broda bila u akciji nadzora brzine, vezivanja pojasa i alkohola radila te kontrole korištenja mobitela u prometu darivala je vozače istom publikacijom uz upozorenja o opasnostima takvog ponašanja.

Pokrovitelji Dana bez mobitela u prometu 2018. su Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatska gospodarska komora . Sufinancirana je iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a generalni joj je sponzor je HEP.

Web stranica http://danbezmobitelauprometu.uhms.hr/

FB stranica: https://www.facebook.com/DanBezMobitelaUPrometu/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCH3qKAJUGPpGNrkre6eRyRw

DBO