Stručnjak o curenju američkih tajnih podataka: ‘Ovo je najbolja operacija utjecaja od početka rata’

prtsc Youtube

Pred sud je izveden 21-godišnji zaposlenik američke Zračne garde. Osumnjičen je da je povjerljive materijale dijelio virtualnim prijateljima želeći ispasti frajer.

Govori se da je skandal zapravo hir mladoga stručnjaka dok drugi tvrde da se radi o hakersko-špijunskoj aferi. Stručnjak za sigurnost Ivica Mandić koji je gostovao na Novoj TV uvjeren je da je ipak riječ o ciljanoj operaciji.

“Postoji bar nekoliko razloga zašto vjerujem da se radi o ciljanoj operaciji o kojoj ćemo čitati za 30-ak godina. Prvo je najviša razina certifikata koju je imala osoba. Jedna od najviše kontroliranih stanica na svijetu su područja za ratne igre. NSA je jedna od najvećih američkih ratnih agencija i ima više od 150.000 zaposlenih”, rekao je Mandić.

Najveći broj dokumenata odnosi se na rat u Ukrajini, gdje sada svatko svakoga podozrivo gledat, kazao je i dodao: “Otkud SAD toliko zna što se to događa gore.”

Misli da je mladić u tom smislu žrtva jer je bio previše znatiželjan, a i usmjeren, a što se tiče drugih zemalja ne čude ga saznanja da je SAD špijunirao ostale zemlje.

“Dok je država one će špijunirati druge vlade. 90 i više posto ovih informacija su poznate u medijima. Još posebno kada se tamo tumači upotreba HIMARS-A. Pa valjda Rusi znaju koliko ih je lupilo po glavi. Postoji niz stvari koje bi trebala pogledati ozbiljna istraga. Ona neće biti provedena. Neće se objaviti svijetu jer se takve stvari ne objavljuju”, pojasnio je Mandić.

Misli da je ova akcija provedena da bi se o njoj pričalo. “Ovo je najbolja operacija utjecaja od početka rata. Ni o nuklearnom oružju, ni ničemu o tome se ne priča, nego sad o dokumentima koji ozbiljno ništa i ne govore.”

Tko je mladić koji je objavio tajne dokumente iz Pentagona: Otkrio ga je jedan mali detalj
Dokumenti spominju plan leta ukrajinskih pilota doniranim helikopterima iz Hrvatske u Ukrajinu. Mandić ne vjeruje vjerodostojnosti tih dokumenata.

“Fake News. Ne možete vi u Hrvatskoj uzeti helikopter kao stranac i voziti ga tamo. Je li itko pitao Vladu je li nešto tako odobrila? Vi da dođete kao strani državljanin, Ukrajinac ili Nijemac, da uzmete hrvatski helikopter i sad ćete njime poletjeti? To naprosto dođe kao da smo mi neka banana država pa ne znamo što se radi s nama”, rekao je.

”Tko god to tvrdi pokazuje većinom elementarno nepoznavanje propisa o letenju”, kazao je, između ostalog, Mandić, a cijeli razgovor pogledajte u videu.