Stručnjak najavljuje sigurniji digitalni prostor u Europi od 2024.

Zakon o digitalnim uslugama (DSA) donosi mjere za suzbijanje nezakonitih proizvoda, usluga i sadržaja na internetu. Jasno definira i postupke za njihovo uklanjanje. Usvojen je u Europskom parlamentu u travnju, a trebao bi se početi primjenjivati 15 mjeseci nakon stupanja na snagu, dakle od 1. siječnja 2024. godine.

Ovaj Zakon omogućit će građanima veću kontrolu nad onim što vide na internetu, korisnici će imati bolje informacije o tome zašto im se određeni sadržaj preporučuje te će moći odabrati opciju koja ne uključuje profiliranje.

Maloljetnicima će biti zabranjeno ciljano oglašavanje, a korištenje osjetljivih podataka, poput seksualne orijentacije, vjere ili etničke pripadnosti, neće biti dopušteno.

“Osnovna namjera nove regulative jest stvoriti sigurniji digitalni prostor u kojem su zaštićena temeljna prava svih korisnika digitalnih usluga te uspostaviti jednake uvjete za poticanje inovacija, rasta i konkurentnosti, kako na jedinstvenom europskom tržištu tako i na globalnoj razini. To proizlazi iz službenog akta regulative Europske unije, a za koji je nužno znati kako je ponajviše nastao radi velikih internetskih platformi, poput Googlea ili Facebooka, pa time takve velike platforme i razlikuje vezano uz pravila koja će morati provoditi. Zakonodovac je zapravo zaključio da se digitalne usluge iznimno brzo razvijaju i da počinju značajno utjecati na naše živote, pa da je vrijeme da se to područje dodatno regulira”, ističe u razgovoru za Glas Slavonije Alen Delić, konzultant za informacijsku sigurnost i potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

izvor: Glas Slavonije