STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Dječje narukvice za plivanje nisu potpuno sigurne

prtsc Youtube

Sezona je druženja, roštiljanja, izleta na more i cjelodnevnih uživanja u kupanju na bazenima pa nije na odmet upozoriti i na opasnosti koje vrebaju tijekom ljetnih mjeseci.

Tako brojni stručnjaci upozoravaju da popularne narukvice za plivanje koje mnogi roditelji stavljaju svojoj djeci na ruke kako bi spriječili utapanje, nisu sigurne kao što se misli, prenosi Index.

Američka akademija za pedijatriju (AAP) ističe da je utapanje glavni uzrok smrti među djecom u dobi od 1 do 4 godine. Iako spomenute narukvice na napuhavanje izgledaju kao odlična opcija za djecu kako bi mogla nesmetano uživati u vodi, Amy Artuso, voditelj programa u Nacionalnom vijeću za sigurnost, u razgovoru za Romper objasnio je zašto se takva pomagala ne smatraju sigurnima.

“Sigurnost tijekom kupanja je ozbiljan problem. Nažalost, utapanje je vodeći uzrok smrti, koja se može spriječiti, za djecu u dobi od jedne do četiri godine. Također, to je drugi vodeći uzrok smrti djece u dobi od pet do 14 godina i treći vodeći uzrok smrti djece mlađu od jedne godine. U vodi bi djeca trebala nositi prsluk za spašavanje kako bi bila sigurna. Osim toga, potičemo podučavanje djece i odraslih kako plivati, Nacionalno vijeće za sigurnost ne podržava korištenje narukvica za plivanje kao oblik prevencije utapanja. One nisu prikladna alternativa prslucima za spašavanje”, izjavio je Artuso te istaknuo kako to vrijedi za djecu svih dobi.

Cynthia Dennis, koordinatorica “Safe Kids Northeast Florida” u dječjoj bolnici Wolfson u Jacksonvilleu, za Romper je objasnila da je to zato što narukvice za plivanje zapravo mogu ugroziti sigurnost djece u vodi.

Više o ovoj potencijalnoj opasnosti pročitajte OVDJE.

RSS