JOSIP PERKOVIĆ STIŽE U HRVATSKU: Gdje će služiti kaznu na koju je osuđen?

prtsc hrt.hr

Nekadašnji načelnik u Službi državne sigurnosti bivše SFRJ, te kasniji hrvatski obavještajac Josip Perković, pravomoćno osuđen zbog teškog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, u četvrtak će, nakon nepunih pet i pol godina provedenih u zatvoru u Njemačkoj, biti transferiran u Hrvatsku.

Nakon što je u Hrvatskoj okončan postupak priznanja njemačke presude, Perkovićevo prebacivanje iz njemačkog u hrvatski zatvor organizirali su službenici ministarstava unutarnjih poslova dviju zemalja. Kako doznaje Jutarnji list iz pouzdanih izvora, dogovoreno je da se sam transfer realizira tijekom četvrtka. Perković bi iz Münchena u Zagreb trebao biti prebačen zrakoplovom, redovnim letom. Prema uobičajenoj proceduri, ili će hrvatski policajci, službenici zagrebačkog ureda Interpola, preuzeti Perkovića na minhenskom aerodromu, ili će ga njemačka policija dopratiti do zagrebačkog aerodroma i predati ga hrvatskim vlastima.

Zatim će Perković biti odveden u Zatvor u Zagrebu gdje bi trebalo biti odlučeno u kojoj će kaznionici nastaviti služiti sankciju od 30 godina zatvora na koliko je pravomoćno osuđen u Hrvatskoj, koja je preuzela presudu doživotnog zatvora što ju je bivšem visokom obavještajcu izrekao njemački sud.

Više o ovom slučaju pročitajte OVDJE.

RSS