STRUČNJACI SAVJETUJU: ‘Ako želite djecu učiti o opasnostima u prometu, ne vozite ih u školu’

Ravnatelji škola progovorili o mjerama u kojima bi zbog korone trebala krenuti nastava
Eh Bee Family/Youtube

Roditelji su često jako zabrinuti zbog opasnosti koje na njihovu djecu vrebaju u prometu. Zamišljeno dijete koje izleti pred automobil trčeći za loptom ‘klasična’ je noćna mora. I stoga ne čudi da mnogi voze djecu u školu iako je ona od doma udaljena tek nekoliko minuta hoda.

Ali to im neće pomoći, kažu stručnjaci i psiholozi. Pogrešno je, kažu oni, držati djecu pod staklenim zvonom što je duže moguće, ‘za njihovo dobro’, pretpostavljajući da će kao stariji automatski postati osvješteniji u prometu.

“Roditelji helikopteri (koji se tako nazivaju jer ‘lebde’ iznad svoje djece) uzrokuju nam velike probleme”, kaže Petra Roedler, glasnogovornica njemačke udruge koja promovira sigurnost u prometu. 

Ironično, prezaštitnički orijentirani roditelji djecu čine manje sigurnom, kaže Roedler, upirući prstom posebno u učestalost roditelja-taksista, majki i očeva koji djecu voze do školskog praga. Pritom će nerijetko parkirati na ‘zebri’ i ugroziti druge sudionike u prometu.

Najbolje je dijete otpratiti do škole pješice, kaže stručnjakinja za sigurnost u prometu Hannelore Herlan. “Djeca se moraju naviknuti na to da su aktivni sudionici u prometu”.

Više savjeta za sigurnost djece u prometu pročitajteOVDJE.

izvor: Hina/zivim.hr