STRAH NA HRVATSKOJ GRANICI: ‘Nuklearni otpad iz Hrvatske ugrozit će Savu i Unu. Nekima je to voda za piće!’

prtsc TV1.ba

Hrvatska i dalje stoji pri namjeri da svoj nuklearni otpad odlaže na granici s Bosnom i Hercegovinom. Radne grupe koje se bave problematikom Trgovske gore neće odustati dok Hrvatske ne odustane od svog nauma. Najnovije su to poruke što stižu iz BiH koja ne želi hrvatski nuklearni otpad u blizini svoje granice.

Nakon što je Hrvatska i službeno odbila prijedlog Slovenije da se gradi zajedničko odlagalište nuklearnog otpada, suglasnost se traži od BiH koja, međutim, ne želi odobriti gradnju ovog odlagališta.  Razlog je, kako prenosi TV1 identičan onome zbog kojeg Hrvatska ne želi izmiještati otpad na Vrbinu.

“Navodno da je mjesto u blizini rijeke Save, da će ugroziti vodotok rijeke Save, da će ugroziti mjesto odakle se opskrbljuju stanovnici Zagreba i okolinih mjesta vodom za piće.  Što je s našim stanovnicima kraj rijeke Une koji vodu za piće koriste upravo iz tog našeg bisera?”,  pita Srebrenka Golić, ministrica prostornog uređenja, građevinstva i ekologije BiH.

Za sada na dopise iz BiH odgovora iz Hrvatske nema, ali u BiH stižu vijesti da je stvar završena i da će se otpad na Trgovskoj gori odlagati najmanje 20 do 30 godina.

“Vlada Republike Hrvatske ni jednom se u pisanoj formi nije obratila, bar mi nemamo saznanja, članovi ove komisije koji su imenovani da im je namjera i dalje ostala ista. Nemamo pisanih informacija iako smo pisali, davalu primjedbe na dokumente što ih je Vlada Hrvatske, odnosno njihova agencija za radijacijsku i i nuklearnu sigurnost stalno obznanjivala”, kaže Golić.

Pitanjem nuklearnog odlagališta vlasti BiH moraju se baviti jer Hrvatska može graditi nuklearno odlagalište samo ukoliko ispuni sve međunarodne i europske norme, zaključuje Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

“Mi pratimo stanje rada Hrvatske i njihove namjere za gradnju odlagališta. Zadnjih godinu dana nema nikakvih aktivnosti vezanih za izgradnju. Ja se nadam da će dogovoriti sa Slovenijom i da će napraviti odlagalište u Sloveniji”, rekao je za TV1 Marinko Zeljko, direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Hrvatska u Fondu za zbrinjavanje nuklearnog otpada ima više od 200 milijuna eura, koji će biti operativni tek kada bude riješeno pitanje odlagališta. Do tada sav radioaktivni otpad se deponira u krugu neuklearne elektrane Krško.

izvor: TV1.ba