PROMETNA (NE)SIGURNOST:Vodeći uzrok smrtnog stradavanja neprilagođena i nepropisna brzina, uz koju, dolazi, sve češće, uporaba mobitela u vožnji

MUP RH

U Valbandonu se od 22. do 23. ožujka 2018. godine, održao redovni radni sastanak Uprava policije s predstavnicima policijskih uprava po liniji rada prometne policije te predstavnicima Mobilne jedinice prometne policije.

Održano je više prezentacija, počevši s prikazom stanja sigurnosti cestovnog prometa na godišnjoj razini i za prva dva mjeseca ove godine. Nadalje, prikazane su planirane aktivnosti prometne policije do kraja godine koje uključuju i međunarodne operativne akcije unutar TISPOL-a, zatim pripreme za turističku sezonu, detalji oko nadzora autobusa i teretnih automobila, stradavanje mladih vozača te ostale aktualne teme.

Jedan od zaključaka, koji bi posebno istaknuli je jačanje suradnje policije i medija, kroz najave i izvješćivanja o prometnim nesrećama te ostalim relevantnim događajima u prometu, o posebnim akcijama i prezentaciji rezultata, do edukativnih kampanja, a sve s ciljem podizanja svijesti javnosti o rizicima u prometu, kako bi se utjecalo na promjene stavova i ponašanja svih sudionika u prometu.

Naime, statistički pokazatelji stanja sigurnosti cestovnog prometa ukazuju da je čovjek i dalje ključni faktor sigurnosti, odnosno da je vodeći uzrok smrtnog stradavanja neprilagođena i nepropisna brzina, uz koju, kao dodatna otežavajuća okolnost dolazi, sve češće, uporaba mobitela u vožnji, čime se smanjuje koncentracija vozača te povećava rizik, kao i težina posljedica prometnih nesreća. Osim brzine i dalje je prisutno ne vezanje sigurnosnog pojasa, što vidimo iz broja osoba koje su u prometnim nesrećama smrtno stradale ispavši iz vozila, ne korištenje dječjih sjedalica, odnosno nepropisno smještanje i prijevoz djece u vozilima te vožnja pod utjecajem alkohola.

Zbog toga, policija apelira na građane da se pridržavaju prometnih propisa te svojim ponašanjem aktivno sudjeluju u smanjenju rizika i posljedica prometnih nesreća.

DBO