Što je Peter Tarlow kazao na predavanju: „Priča o newyorškim plavcima: kako je New York postao siguran grad“

Facebook

U sklopu 2. međunarodne znanstvene konferencije „Sigurnost povijesnih gradova – izazovi turizma“ u organizaciji Regionalnog kluba IPA splitsko-dalmatinska, Hrvatske udruge povijesnih gradova i Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti, Sveučilište u Splitu ugostilo je dr. sc. Petera Tarlowa, jednog od glavnih pozvanih predavača konferencije.

U ozrčju konferencije dr. sc. Peter Tarlow održao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultet predavanje pod nazivom „Priča o newyorškim plavcima: kako je New York postao siguran grad“.

Predavanju su nazočili studenti, profesori, djelatnici MUP-a, pročelnik Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti prof.dr.sc. Ivica Filipović, kao i Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.

Na primjerima triju velikih gradova kao što su New York, Rio de Jainero, Honolulu,  dr. Tarlow pojasnio je kako se stopa kriminaliteta razlikuje obzirom na organiziranost i efikasnost policije, ali i ostalih službi i institucija poput gradske vlasti, suda, vlade.

Tako je New York osamdesetih godina bio opasan i prljav grad, ljudi nisu imali povjerenja u policiju, a godišnje se događalo oko 3000 ubojstava.

Danas je New York jedan od najsigurnijih gradova na svijetu, a sve je krenulo s tim da se prvo promijenila predodžba građana o policijskim djelatnicima.

To se dogodilo zahvaljujući odluci da policajci prvenstveno služe, a zatim i štite sugrađane. Policajci su bili posvuda i pomagali su ljudima da zadobiju njihovo povjerenje. Zatim je policija sudjelovala u uljepšavanju grada i to doslovno sađenjem cvijeća.

S druge strane povećan je proračun policije i njihove plaće te se počelo ulagati u obrazovanje policajca.

Danas nije dovoljno da policijski djelatnik ima mišiće, treba razumjeti biologiju, kemiju, forenziku, cybertehnologiju… Sve ciljane akcije dovele su na kraju do toga da je grad koji noću broji 9 milijuna ljudi, a danju 22 u 2017. godini imao 600 ubojstava, od čega 400 kod kojih je ubojica poznavao žrtvu, odnosno nije bio javna prijetnja – pojasnio je dr. Tarlow .

Stanje pak u Brazilu pokazuje da smanjenjem broja policajaca, režući njihove proračune i plaće i lošom organizacijom posla, stopa kriminaliteta značajno raste. Negdje u sredini je Honolulu gdje je uspostavljen dobra mreža  suradnje između grada, policije, suda, vlade, sveučilišta, udruženja hotela i restorana, kazao je Tarlow.

Dr. Tarlow je također istaknuo važnost specijalizacije policijskih djelatnika, govoreći najviše o turističkim gradovima za koje je sigurnost osnovni preduvjet da bi ta industrija opstala.

Izvor:www.unist.hr