SMJENA ZBOG HUAWEIJA: Premijerka May razriješila ministra obrane zbog curenja informacija

prtsc Youtube

Ured premijerke Therese May objavio je priopćenje u kojem se navodi da je minisar obraneGavin Williamson razriješen dužnosti, javlja Dnevnik.

”Premijerka je zatražila Gavina Williamsona da napusti vladu, jer je izgubio povjerenje u mogućnost služenja na dužnosti ministra obrane i člana vlade. Premijerka je ovu odluku donijela zbog njegovog ponašanja u istrazi zbog okolnosti neovlaštenog otkrivanja informacija sa sastanka Nacionalnog vijeća za sigurnost”, stoji u priopćenju,

Kako prenosi  Guardian, prošli tjedan je iscurilo u javnost da ćeBritanija dopustiti kompaniji Huawei ograničeni pristup mobilnoj mreži novije generacije 5G, tražeći tako kompromis u žestokom sporu između Sjedinjenih Država i Kine oko budućih generacija komunikacijske tehnologije.

Britansko Nacionalno vijeće za sigurnosti je tijelo na kojem glavni ministri kabineta raspravljaju o visoko povjerljivim temama vezanih uz nacionalnu sigurnost te je curenje tih informacija, koje je prvo izašlo u nacionalnim novinama, izazvalo ljutnju u parlamentu.

Williamson je u više navrata zanijekao odgovornost za curenje informacija. May je imenovala ministricu za međunarodni razvoj, Penny Mordaunt kao šeficu obrane umjesto Williamsona.

Europska komisija predložila je zajednički pristup sigurnosti 5G mreža uslijed povećanja zabrinutosti zbog kineske dominacije na tom području.

izvor: Dnevnik.hr