Laura Codruta Kövesi prva je glavna europska tužiteljica. Evo što će biti njezin zadatak

prtsc Youtube

Europski parlament i Vijeće Europske unije postigli su dogovor o imenovanju Laure Codrute Kövesi prvom glavnom europskom tužiteljicom.

Tom prigodom Günther H. Oettinger, povjerenik za proračun i ljudske resurse poručio je kako Europska komisija predano radi ne bi li osigurala da se svaki euro iz proračuna EU-a potroši u skladu s pravilima i donese dodanu vrijednost EU.

“To podrazumijeva i djelotvornu borbu protiv prijevara na štetu proračuna EU. Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) dosad je imao ključnu ulogu u postizanju tog cilja i nastavit će raditi kao neovisni ured za istrage osiguravajući povrat sredstava i druge zaštitne mjere. Glavna europska tužiteljica omogućit će dalekosežnije djelovanje na razini Unije kako bi kriminalci sudski odgovarali za kaznena djela koja utječu na proračun Unije. Novoizabranoj glavnoj tužiteljici želim svu sreću u rješavanju izazova koji je očekuju. Europska komisija i OLAF pružat će joj snažnu podršku u obavljanju predstojećih zadaća”, rekao je Oettinger.

Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova drži kako je ovaj dogovor snažna poruka o ozbiljnosti borbe EU-a protiv financijskog kriminala i zaštite novca poreznih obveznika.

“Ured europskog javnog tužitelja bit će posve nova struktura osnovana radi borbe protiv prekograničnog kriminala i kažnjavanja svih kaznenih djela počinjenih na štetu proračuna EU-a. Pružit će potrebnu zaštitu europskim građanima i europskim tužiteljima na raspolaganje staviti nove i smjele instrumente za istragu i kazneni progon tih zločina na razini EU-a. Komisija pozdravlja dogovor o imenovanju gospođe Kövesi prvom glavnom europskom tužiteljicom S punim povjerenjem očekujem da će gospođa Kövesi osigurati odlične rezultate na čelu Ureda europskog javnog tužitelja. Nakon postizanja ovog dogovora može se nastaviti s uspostavom novog ureda kako je planirano, do kraja 2020. Komisija će i dalje snažno podupirati zajedničke napore u borbi protiv prijevara i korupcije u EU”, izjavila je Jourová.

Početak rada ureda europskog tužitelja važan jer svake godine proračuni europskih država gube najmanje 50 milijardi eura prihoda od PDV-a zbog prekograničnih prijevara. Ured europskog javnog tužitelja bit će neovisan i decentralizirani ured tužitelja Europske unije s nadležnošću za istrage, kazneni progon i pokretanje sudskih postupaka u vezi s kaznenim djelima na štetu proračuna EU-a, kao što su prijevare, korupcija ili teške prekogranične prijevare povezane s PDV-om. Uredba o osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja u okviru pojačane suradnje donesena je 12. listopada 2017. i stupila je na snagu 20. studenoga 2017. Trenutačno u tome sudjeluju 22 države članice. Ured europskog javnog tužitelja nalazit će se u Luksemburgu. Laura Codruta Kövesi izabrana je na mandat od sedam godina koji se ne može obnavljati. Bit će zadužena za organizaciju rada Ureda europskog javnog tužitelja, odnosno predstavljanje i upravljanje njegovim radom te odgovorna za njegovo učinkovito funkcioniranje, priopćeno iz Europske komisije.

 

Ana Raić-Knežević