Europski parlament odobrio povećanje proizvodnje streljiva u EU. Zašto?

prtsc Major i partneri /Youtube

Europski zastupnici odobrili su prijedlog zakona o povećanju proizvodnje streljiva u Europskoj uniji, kako bi se obnovile rezerve i ubrzala isporuka Ukrajini.

Zakon o “potpori proizvodnji streljiva” usvojen je s 446 glasova za, 67 protiv i 112 suzdržanih na mini-plenarnoj sjednici u Bruxellesu, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Europska komisija je početkom svibnja predstavila ovaj plan koji uključuje 500 milijuna eura za jačanje kapaciteta proizvodnje streljiva u EU na milijun projektila godišnje.

Treba dopustiti sufinanciranje ulaganja industrijalaca za povećanje proizvodnje njihovih tvornica u EU.

Ulaganja od milijardu eura

Prema povjereniku za industriju Thierryju Bretonu, zajedno s financiranjem zemalja članica, investicijski kapacitet bio bi milijardu eura.

Zastupnici koji su odlučili primijeniti hitnu proceduru za usvajanje ovog zakona sada bi trebali započeti pregovore s Vijećem EU (zemlje članice) kako bi postigli dogovor i otišli na konačno usvajanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u srpnju.

“Odluka predstavlja značajan korak naprijed za sigurnost i obranu naše Unije, a posebno za našu nepokolebljivu potporu Ukrajini suočenoj s tekućom ruskom agresijom. Ojačat će naše kapacitete da odgovorimo na sigurnosne izazove”, rekao je rumunjski predstavnik Cristian Busoi.

RSS